LET BYGONES BE BYGONES/ Geçmiş Geçmişte Kalsın / Unutalım Gitsin 🙂

Gerçekten unutalım gitsin mi?

Bazı psikologlara göre unutmak veya unutmaya çalışmak büyük bir tehlike. İçeriye atılan, boşaltılamayan duygular ileri yaş dönemleri için Alzheimer’a sebeb olarak görülüyor. Bu olumsuz enerjinin, dışarı atılması, akıtılması son derece önemli. Yapılması gereken ise şu; yaşadığın her neyse ,sende sıkıntı oluşturan o olaya git, orada ağırlıkta hissettiğin duyguyu bul, o duyguda kal ve onu oradan boşalt. Hatta bazı çalışmalar bunu biraz daha da ileri götürüyor. Diyorlar ki , bu duyguyu 0-7 yaş arasında nerelerde hissettiğini bul ve o hissettiğin duygular sana annenden mi geldi ,babandan mı geldi çöz . Bunu kimden öğrendini bir kontrol et. Bununla yüzleş, bu öğretilerin sana ait olmadığını bilinçaltından bilincine getir ve bunu dönüştür ..

Bazı psikologlara göre ise sürekli geçmişte takılı kalırsan yani sürekli olarak babam bana bunu yaptı, annem bana şunu söyledi gibi anlarda ve sözlere takılırsan, geçmişi sürekli tazeler durursan, aynı olayları yaşar durursun. Üstelik de aynı olayları yaşayacak kişileri hayatına çekersin .Bu da sende bir döngü yaratır. Bunun için yapman gereken geçmişten çıkman, yüzleşmen, dersini alman ve yoluna devam etmendir..Eğer bunu yapmazsan bilinçaltın bu olumsuzlukları yaratan geçmişi sana unutturmak ister, seni onlarla yüzleştirmek istemez. Aslında sana huzur duyacağın bir konfor alanı oluşturur. Böylelikle seni rahatlatacak unutmalar hayatına girmeye başlar. Öncelikle geçmişteki olumsuzlukları unutturur , sonra anılarını, sonra kelimelerini , sonra vücutunun yapması gereken görevleri ve sonrası ise ALZHEIMER ..

İNSANLAR NEDEN KONFOR ALANI YARATIRLAR?

Beynimizde olumsuz duygular çoğaldıkça o duygular bizi zihinsel olarak da tembelleştirir ve rutin alışkanlıklar geliştirir. Örneğin bir karar alırsın, daha sonra, az sonra, biraz sonra yaparım der dururusun. O işi yapacak olduğun o zaman bir türlü gelmez. Hep, önüne, seni geçici olarak mutlu edecek, dikkatini dağıtacak işler çıkartır durur.

Konfor Alanını neden terk edemezsin? Çünkü konfor alanı haz verir, insana gecici mutluluk verir..

Konfor alanını terk edersen ne olur? Yapamadığın şeyleri yapmaya başlarsın. Bilincin açılır. Bilincin açılırsa da dikkatin artmaya başlar.

  • Konforunu terk edersen başarılı olursun
  • Konforunu terk edersen motivasyonun artar..

İnsanın en büyük yanılgısı ise konforda kalmaktır

KONFOR İNSANI ÇÜRÜTÜR

Sorun yoksa ,dert yoksa ,beden ve zihin çürümeye başlar. Aynı mezardaki ölüler gibi. Eğer bir müşkül ve çözülmesi gereken bir sorun varsa da vücut ve beyin ayılır.

Eğer her gün aynı saatte hep aynı şeyi yersen, hep aynı şeyleri yaparsan, hep aynı yoldan gidersen, hep aynı şeyleri söylersen, vücutta ve beyinde arıza çıkar. Sözün özü beynini zorlamazsan beynin küçülür. Sonuç ALZHEIMER..

GERONTOLOJİ

Bu Röportaj serimizi, Gerontolog Pelin Varol ile Alzheimer, Demans, Bunama, Yaşlıklık ve Yaş alma üzerine gerçekleştirdik…

Sevgili Pelin ile karşılaşıncaya kadar Gerontoloji biliminin ne olduğunu ve bir Gerontoloğun ne yaptığını inan ben de bilmiyordum. Videolar çekmek, bu alanı detaylı tanımama ve değerini görmeme vesile oldu diyebilirim. Seride 25 yakın video çektik, içerik oluşturduk. Arkada oldukça iyi bir emek var doğrusu..

Alzheimerin ne kadar zor bir hastalık olduğunu, sevdiklerinin ne kadar zorlandığını biliyorum. Arayışları , sıkıntıları aynı zamanda da umutları da çok. Herbirimiz hem kendimiz hem sevdiklerimiz için endişeleniyoruz. Pelin’in videolarda çok sık söylediği sözler vardı. Bunlardan iki tanesi son derece çarpıcıydı. Aktif yaşlanmak, akıllı yaş almak.. Ne kadar güzel iki cümle değil mi?

Gerontologlar işte tam da bu anlarda devreye giriyorlar. Eğer kişi kendinde veya sevdiği birinde ( anne,baba ,eş, akraba , arkadaş vb ) hastalığın başlangıç noktalarında ise bir Gerontolog ile çalışmaya başlıyor. Amaç; hastalığı sıfırlamak değil, hastalığı geciktirmek veya beyni daha dinç tutmak .

iyi bir Gerontolog sizi konfor alanınızdan çıkartıp, beyninizin kontrolünü elinize almanızı sağlatabilir..

Nasıl.com – YouTube kanalında -Oynatma Listesinde bulabileceğiniz bu videoların, ihtiyaç duyan herkese fayda sağlaması niyetiyle.

Kendimize ve sevdiklerinize çok iyi bakın. Yaşam kısa, onu da hakkını vererek yaşamak gerekir.

Sevgiler,

BİRGÜL YANIKLAR

Bu yazı Prof. Sinan Canan’ın ve Gerontolog Pelin Varol’un röportajlarından derlenmiştir..

Yorum yap