WHAT DIFFERENCE DOES İT MAKE? / Ne fark eder ki? 🙂

Neler fark etmez ki?

Harekete geç, ne kadar erken olursa o kadar iyi..

Beynini seviyorsan , akılla yaş almak istiyorsan , Harekete geç!

Vücudunu seviyorsan, sağlıkla yaş almak istiyorsan, Harekete geç!

Yaşamı seviyorsan, sosyalliğin ile yaş almak istiyorsan ,Harekete geç!

Öyle bir yaş al ki, o dönemi öyle bir yaşa ki, geçmiş yaşadığın her şeye fark at. Bir şey söyliyeyim mi sevdiklerinde önemli ama sen daha önemlisin.Eğer sen kendini iyi hissetmezsen onlarda hiç bir zaman tam olamayacaklar..

GERONTOLOJİ DEĞER KATAN BİRİ

Gereontoloji yaşlılık bilimi. Bireyin yaş alırken , aktif yaşlanmasını , sağlıklı kalmasını, hayatının rahat bir şekilde sürdürmesini hedefleyen bir bilim dalı. Bizim ülkemizde de Üniversitede Fakültelere yeni yeni girmekte ve fark edilebilmekte. Gerontolog ise bu alanda çalışan kişilere verilen ünvan..

Sevgil Damla Cifciflide bu ünvana sahip kişilerden biri. Bu ünvanını öyle bir işle pekiştirmiş ki röportaj sırasında anlattıkları karşısında hayranlığımı saklayamadım doğrusu. Farklı düşünen , farklı işler yapan ve yaptığı işe değer katan herkesin önünde saygıyla eğiliyorum.

Diyor ki ; okuldan mezun olduğumda yapacağım işler belliydi. Ya hastanelerde ya yaşlı bakım evlerinde ya da belediye gibi kurumlarda çalışacak ve hastalara bakacaktım. Ben, bunun yerine farklı bir şeyler yapmak istedim. İsteğim, hasta yaşlılara bakmak değil, onların hastalanmamalarını sağlatmak , eğer hastaysa da iyileşebilir bir noktaya getirmekti. Aklıma yoga geldi. Yıllardır yoga yapan biri olarak yaşlıların neden yoga yapamadığını sorguladım hep. Baktığımda çoğunda ya diz problemi vardı, eğilemiyordu ya sırt, boyun, kol ağrıları vardı, hareket edemiyordu ya da Vertigo , Parkinson ve Alzheimer gibi hastalıklar vardı, spor yapamıyorlardı. Dedim ki, Damla yapacağın iş budur. Sonrasında tüm düşündüğüm bu işler üzerinde uzunca bir süre çalışma yaptım. Yurtdışı kaynakları taradım. Kendime içerikler oluşturdum. Ders başlıkları çıkardım ve bir çalışma takvim programı belirledim. Tüm bunları yaparken de Belediyede ”Aktif Yaşam Merkezinde ” görevli olarak çalışmaya başladım. Aslında öğrendiklerimi de uygulayabileceğim bir alan oluştu diyebilirim. İlk başladığım zamanlarda sınıfımda spor yaptırabileceğim kişi sayısı iki veya üçtü. Doğrusu onlarda bu sporu yapma adına çok da heyacanlı değildi. Süreç içerisinde öyle harekete geçirici çalışmalar çıkardım ki yavaş yavaş yoga yapmayı sevmeye başladılar. Yapabildikçe mutlu oldular. Sınıfım zamanla büyüdü. Şu an için geldiğim durumda ise sınıfımda 300 ‘e yakın öğrencim var. Üstelik son derecede zevkle derslere geliyorlar, söylediklerime uyuyorlar ve hareketleri bol bol tekrarlıyorlar. Aslında birlikte eğleniyoruz diyebilirim. Çok uzun süredir benden bekledikleri bir şey vardı. Öğrettiğiniz haraketleri ve çalışmaları evde de yapmak istiyoruz ,hepsini hatırlayamadığımız için yapamıyoruz diyorlardı. Bir video çekseniz ne iyi olur diyorlardı. Böylelikle biz de evde çalışmaya devam ederiz diyorlardı . Tüm bunları dedikleri bir anda hayatıma siz girdiniz diyor 🙂

Video çekmek, içerik üretmek, hem vakit, hem nakit olarak oldukça efor gerektiren bir durum. Birilerinin hayatına katkı sağlayabilmek duygusu her zaman bana iyi gelmiş ve beni motive etmiştir. Bu sözleri duyarımda hiç yerimde kalabilir miyim, mümkün mü ? 🙂

Sonuç olarak ; yine faydaya dayalı, bütüne katkı sağlayacak bir video serisini oluşturduk. Aşağıya linklerini bırakıyorum. İhtiyaç duyarsanız , izlersiniz 🙂 Damla ‘nın özellikle, Parkinson, Vertigo , Alzheimer hastaları için geliştirdiği çalışmalar harika. Tam ihtiyaca yönelik .Kısa ve çok işe yarayan çalışma modülleri var. Neticede; o anlattı, gösterdi, ben çektim size hazırladım.Geriye izlemek ve harekete geçmek kaldı.

Süprizler, mucizeler, farklı mutluluklar, konfor alanını terk edene gelirler..

Sende Konfor Alanından Çık, ve haydi HAREKETE GEÇ!…

Sevgiler,

Birgül YANIKLAR

Yorum yap