TURN YOUR PAIN INTO PURPOSE / Acını Amaca Dönüştür 🙂

Eğer buraya bu yazıyı okumaya gelmişsen, biliyorum ki bir arayışın var. Bir şeyleri çözmek istiyorsun. Belki çok kilolusun, zayıflamaya çalışıyorsun. Belki zayıflamak için çok denemeler yaptın, olmadı, bu da neymiş bir bakayım dedin. Belki şifalanması gereken bir hastalığın var. Belki de değişmen gerektiğinin ilk adımları seni buraya getirmiş olabilir..

Amacın her neyse okurum, eğer buradaysan hoşgeldin.

Bu beslenme biçimi ile ilgili hem kişisel deneyimlerim hem okumalarım hem de uzmanlarla yaptığım röportajlar çok fazla. Senin yaşın kaç bilmiyorum ama modern yaşamla, hayatımıza giren modern tıp içinde büyüdük bizler. Tüm dertlerimize şifayı, modern bakış açısıyla bulmaya çalıştık. Modernliğe uymayanları da kocakarı ilaçları diye yaftaladık aklımızda. Toplumun tüm algılarını bu yönde değiştirmek için de elimizden geleni yaptık.

Geçirdiğimiz bu Pandemi süreci sanırım aklımızı biraz başımıza getirdi. Artık parçaya değil, bütüne bakmamız gerektiğini, bir organı diğerinden ayırırsak ve ayrıştırırsak bütünü bozacağımızı, modernleştikçe aslında ilkelleştiğimizi sanıyorum fark etmeye başladık.

Sevgili Betül Yılmazda , olaya bütünsel bakan bu sistemi savunan diyetisyenlerden biri. Bu ay onunla yaptığımız röportajda, diyet olmayan beslenmenin ne demek olduğunu, İbni- Sina’dan , Osmanlıya kadar gelen dönemde beslenmeye olan bakış açısını, mizaca göre beslenmenin ne olduğunu ve nasıl yapıldığını o anlattı, biz çektik ve yayına aldık. Aşağıya linki ekledim. Dilersen bir göz at. Oldukça ilgini çekecek şeyler söyledi.

NEDEN FONKSİYONE TIP ?

Diye sorduğumda, yıllardır kalori yapan diyetlerle bir yere gidemediğimizin çok farkındaydım. Kibrit kutusu kadar yenilmesi gereken peynirler, galetalar, ara öğünler, yemesi ve yenilmemesi zorunlu olan gıdalar, insanları çok yıprattı diyor. Kısa dönem elde edilen zayıflama başarılarına rağmen sonrasında sürdürülebilirliğinin sağlanmadığı ve kişilerin motivasyonlarının düştüğü çok anlar olmaktaydı. Tüm bunların farkındaydım. Bu farkındalıklarıma karşılık bulabilmek adına da Ayurvedik beslenme, mizaca göre beslenme üzerinde uzmanlaştım. Uzun zaman boyunca da , bu konunun uzmanı olan Dr. Ender Saraç ile çalıştım. Kişiliğe göre beslenmek , gerçekten , bireyler için oldukça önemli . Huzurlu ve sağlıklı bir hayat yaşamak istiyorlarsa kişiliklerini tanımalı, beslenmelerini düzenlemeli, sağlıklarına kavuşmalı der..

Kendisinin bu sözlerine hak vermemek imkansız doğrusu.

Parça tıbbını şuna benzetiyorum ben. Örneğin bir mimar 12 katlı binayı inşa ediyor ve teslim ediyor. Evin 3. katını biri ise evini dekor ettirmek için iç mimar tutuyor. İç mimar modern bir görünüm oluşturmak için sütunları kesiyor, odaları güzelleştiriyor, evi baştan şekillendiriyor. Muhteşem bir tasarım yapıyor. O iç mimara sanırım şunu sormak gerekir; ev güzelleşti de bina ne oldu? Bir doğa olayı ile karşılaştığımızda bina bundan ne kadar etkilenecek?

Demem o ki sevgili okurum; eğer bu konuda bir acın varsa onu dönüştürmeyi ve iyileştirmeyi amaçla. Kendini Tanı. Kişiliğini Tanı. Beslenmeni Tanı. Parçaya değil, Bütüne Bak..

Şifa olsun,

Sevgiler,

BİRGÜL YANIKLAR

Yorum yap