Hayal mi ? Tutku mu ?
Lise ve üniversite mezuniyetlerinde, kariyer sohbetlerinde , öğrenci kulüplerinde ,seminer ve sempozyumlarda, deneyim ve tecrübe paylaşımlarında, sık sık gençleri tutkularının peşinden gitmeye çağıran konuşmacıları görür , konuşmalarını duyarız..
Genelde vermeyi amaçladıkları fikir şudur; eğer sevdiğiniz bir şeyi yaparak geçiminizi sağlamaya çalışırsanız, bunun için daha çok çalışırsınız ve dolayısıyla da başarı ve para bunu takip eder , böylelikle daha refah ve mutlu bir hayat yaşarsınız..
Ne yazık ki, gerçek hayatta her zaman böyle olmuyor. Örneğin , iş olarak gazetecilik gibi tutku duyduğunuz bir mesleği seçmişseniz ve tutkulu olduğunuz bu alan düşüşteyse ( Son dönemlerde bu mesleğin ne yöne evrildiğini herkes bilirken) , bunun peşinde koşmak, küçük de olsa bir iş bulmak ve orada tutunmak için yıllarca çalışmak , mücadele etmek anlamına gelebilir.
Ayrıca bulabildiğiniz işler sizi gecindirecek bir gelir oluşturmuyorsa, çalışıyor olsanız bile faturaları ödemekte zorlanabilirsiniz.
Forbes’tan ,The New York Times’a kadar bir çok dergide yayınlar çıkaran kariyer uzmanları , artık farklı bir yaklaşım öneriyorlar:
Şöyle ki ; Tutkunuzun peşinden gitmek yerine, iyi yapabileceğiniz bir iş için ,bir tutku geliştirmeye çalışın. Ve eğer mümkünse, iyi maaş veren ve gelecek yıllarda çok iş imkanı olacak bir alanda olan bir alan seçin. Bu şekilde, sürekli olarak iş fırsatlarının peşinden koşmak yerine, işverenlerin peşinizden koştuğu kıskanılacak bir konum oluşturun..
Ne dersiniz?
Şimdi gelelim konumuza; trend ve ihtiyaç duyulan meslekleri tanımaya ve tanıtmaya..
Sağlıklı olmanın ve sağlıklı kalabilmenin önemini daha fazla keşfettiğimiz bu günlerde ,medikal alanlarda çalışan kişilerin de değerini daha iyi anlamaktayız.
Sağlık alanındaki gelişmeler ve ihtiyaçlar, bugünde olduğu gibi gelecekte de şekillenerek , teknoloji ile bütünleşerek ihtiyaç olmaya devam edecektir.
Bu videomuzda ; yetişmiş ve tecrübeli insan gücüne her daim ihtiyaç duyan medikal alanlar kategorisinde, Fizyoloji Bilimini ve Fizyoterapsitleri tanıtacağız.
ÖNCELİKLE FİZYOLOJİ
Fizyoloji, tıp, diş hekimliği ve veterinerlik bilimi, bilgisinin temelini oluşturan, disiplinlerden biridir.
Fizyoloji, vücudun nasıl çalıştığının incelenmesidir. Diğer tüm biyolojik bilimlerden daha fazla olarak , tüm bir organın veya tüm vücudun nasıl çalıştığını inceler. Temel düzeyde biyolojik süreç anlayışını kullanmayı içerir.
Fizyolojiyi ,biyolojik ve tıp bilimlerinin merkezine koyan bu bütünleşik yöndür. Normal biyolojik işlevin fizyolojik çalışmaları, insan ve hayvan hastalıklarında gözlenen anormal işlevi anlamak ve yeni terapötik tedaviler geliştirmek için temel sağlar.
Fizyolojinin kapsamı, tek hücrelerdeki moleküler eylemlerin araştırılmasından, vücut sistemlerimizin düşünme, yemek yeme, uyuma, egzersiz yapma, yeteneklerimizi kontrol etmeye ve incelemeye kadar uzanır.
Tüm bunları yapabilmek için Fizyologlar ,ilgili anatomi, biyokimya, farmakoloji, genetik ve immünoloji disiplinlerini de bilmelidir.
FİZYOTERAPİST
Bir Fizyoterapist ,hastalara işlevsel yetenekleri ve hareketleri geri kazandırmak için tasarlanmış ve özelleştirilmiş programlar sunar..
Bir fizyoterapist , işlevleri ve hareketeleri ,hastalıklardan, çevresel faktörlerden, yaşlanma ve kilo sorunlarından etkilenen hastalara, bebeklikten yaşlılığa kadar yaşamın her aşamasında yardımcı olmak adına eğitilmiştir.
Bir fizyoterapistin amacı bireyin yaşam kalitesini arttırmaktır.
Fizyoterapistler hangi hastalıkları tedavi edebililer?
Bir fizyoterapist çok sayıda durumu ve yaralanmayı tedavi edebilir. Bazı örnekler şunları içerir:
- Ortapadik : Sırt ağrısı, bel ağrısı, ayak rahatsızlıkları, siyatik , diz rahatsızlıkları, eklem problemleri vb.
- Nörolojik: Alzheimer , skleroz , nöropati (sinir hasarı), vertigo (baş dönmesi/dengesiz hissetme), serebral palsi, felç, sarsıntı vb.
- Otoimmün: Fibromiyalji, Raynaud Sendromu, Romatoid Artrit
- Kronik durumlar: Astım, diyabet, obezite, yüksek tansiyon vb.
- Genel sağlık
Fizyoterapistlerin Çalışma Ortamı…
- Çalışma Ortamı : Fizyoterapistler hastanelerde, özel ofislerde, kliniklerde ve huzurevlerinde çalışabilirler. Bazen evlerine da hasta kabul ederler.
Bu becerilere sahipseniz!
- Mükemmel iletişim becerileri
- Hastalar ve aileleri ile bir ilişki kurmak için kişiler arası becerileriniz varsa
- Tedavileri ,basitçe hastalara ve ailelerine açıklama yeteneğine sahipseniz
- Doktorlar, hemşireler, mesleki terapistler ve sosyal hizmet uzmanları gibi diğer sağlık profesyonelleriyle işbirliği yapmak için ekip çalışması becerileri veya isteği duyuyorsanız
- İyi el becerileriniz varsa
- Problem çözme yeteneğine sahipseniz
- Hoşgörü, sabır, duyarlılık ve incelik sizin yapınızda varsa
- Organizasyon ve yönetim becerileri oluşturabiliyorsanız
- Sağlam ama cesaret verici ve empatik bir tutum gösterebiliyorsanız
- Başkalarını motive etme yeteneğiniz varsa
- Hastaların refahı ve sağlığı için bir endişe duyacaksanız
- Anatomi ve fizyolojiye bilimi dikkatinizi çekiyorsa
- Baskı altında çalışma ve zamanınızı etkili bir şekilde yönetme yeteneğiz varsa
Belki Tutku ile çalışabilceğiniz mesleğiniz FİZYOTERAPİTİR…
Sevgiler,
BİRGÜL YANIKLAR