Meslek Seçerken En Kazançlı Alanlar Nasıl Belirlenir?
Meslek seçmenin git gide zorlaştığı bir dönemin içerisine girmiş bulunuyoruz.. Artık dijitalleşme ve robotik sürecin daha sık olacağı günler yaklaşırken, güncelliğini kaybetmeyen meslekleri nasıl seçeceğiz? Alan seçimimizi yaparken hangi kriterleri göz önünde bulundurmalıyız?
Dünyadaki meslek gelişimlerini inceleyen bir çok kurum ve kuruluşlar var. Bu platformlar öncelikle, bir işin , ne kadar bir hızla büyüdüğüne , çalışanlarına ne kadar ödeme yaptığına ve işe almak için ihtiyaç olan eğitim ve öğretime göre gereksinimlerine kadar bir sıramlama ve arama yapma özelliğine sahipler.
Eğer bu tarz platformları takip ederseniz , mezun olduğunuzda elde ettiğiniz diplomanın ne kadar bir değeri olup olmadığını ve sertifikalarla doldurmaya çalıştığınız eğitimin işe yarayıp yaramadığını değerlendirmeniz daha kolay olur.
İş büyüme hacmi neden önemlidir?
İyi bir kariyer için düşünülen, geçmişte iyi olarak görülen işler , bugün için de devam edilmesi gerektiği düşünülürse, dikkat edilmelidir ki belki bu işler gelecekte hiç olmayabilir.
Örneğin, bundan 50- 75 yıl önce imalatın, fabrikasyon üretimin zirve yaptığı dönemlerde, yüksek ücretli fabrika işleri, sınırlı eğitime sahip , sonradan öğrenilebilen küçük işlere imkan sağlayan kişilere iş alan oluşturdular.Ancak bugün, bu işler çoğunlukla bitti ve yerini farklı eğitimlere ihtiyaç hissettiren mesleklere bıraktı.
Bunun yerine 2020’lere gelindiğinde ve iş büyümelerine bakıldığında sağlık, teknoloji, gıda, yeme -içme servisi gibi alanların daha fazla büyüdüğünü ve daha fazla kişiye kariyer fırsatı imkanı oluşturduğunu gözlemledik. Yine bu iş platformları gösteriyor ki bu alandaki işlerin 2030 yılına kadar %10’dan fazla büyüyeceğini, ekonomiye %4 daha fazla değer katacağını tahmin ediyorlar.
Bir işteki kazanç miktarı ne olmalıdır?
Seçtiğiniz mesleğinizin sağladığı maddi imkan , sizin orta seviyede rahatlık içinde yaşamanıza imkan sağlamalıdır. Kariyerinize yeni başlıyor olsanız bile acil durumlar için para biriktirmeli, tüm faturalarınızı ödeyebilmeli ve hayatınızda birkaç küçük lüksü de karşılayabilmelisiniz. .
Ve kariyerinizde ilerledikçe de, bir ev satın almak, çocukları üniversiteye göndermek veya emekli olmak gibi uzun vadeli finansal hedeflere ulaşabilecek şekilde gelirinizin de artması gerekir.
İş hayatındaki eğitim gereksinimlerini nasıl belirlemeliyiz?
Hem büyüme hem de kazanç için olumlu beklentilere sahip birçok iş, bir üniversite diploması , yüksek lisans veya hatta sertifikalar gibi belgelerin ötesinde daha fazla eğitimi veya beceriyi gerektirebiliyor. Bu durum ise bugün birçok genci zor durumda bırakıyor. Bu arzu edilen işleri elde etmek için bir diplomaya ihtiyaçları var ancak bir diploma almak, hayatlarından yıllarının akmasına ve belki maddi birçok borcun altına girmesi anlamına da gelebiliyor…
Üstelik mezun olduktan sonra bu borçları temizleyebilmenin de garantisi bulunmamakta. Bir yetişkin olarak iş yaşamlarına borçsuz başlaması mümkün olmayabilir..
Ancak, bazı işler var ki üniversite diploması olmadan da yüksek ücret alınabilir
Bu işlerdeki eğitimler belki yalnızca iki yıllık bir önlisans derecesi veya bir tür akademik olmayan eğitimlerle de alınabiliyor. Genelde bu işlerin çoğu da hızla büyüyen alanlardadır. Bu nedenledir ki bu meslekleri tercih eden kişilerin ,eğitimlerini tamamladıktan sonra iş bulma olasılıkları bazı üniversite mezunlarından daha hızlıdır..
Gelecek On Yılın En İyi Kariyer Alanları
Tüm bu faktörleri bir araya getirerek, önümüzdeki 10 yıl için umut verici fırsatlar gibi görünen bir kariyer listesi geliştirmek mümkün. Bu listeyi oluştururken , tüm işler için geçerli olacak olan birkaç kriteri yeniden tekrar etmek gerekirse,
- Hızlı İş Büyümesini .
- Yeni İş Öngörüleri.
- Rahat Bir Ücret .
başlıkları altında araştırmalar yaparak liste oluşturulması gerekir.
Genelde bu kriterleri karşılayan mesleklerin çoğu, sağlık ve teknolojinin geniş alanlarına girer. Bu durum hiçbirimiz için şaşırtıcı olmasa gerek. Çünkü ikisi de yüksek ücretler sunma eğiliminde olan hızlı büyüyen sektörler.
Bununla birlikte, bu alanlarda, aralarından seçim yapabileceğiniz çok çeşitli pozisyonlar vardır. Bazı alanlar hastaları tedavi etmeyi içerir, bazı alanlar ise insanları yönetmeyi . Teknoloji alanları ise genelde bilgisayar ve robotik teknolojileri ile çalışırlar.
Finans ve eğitim gibi diğer alanlarda da bu başlıkları sağlayan meslekler bulmak mümkündür.
Tüm bu anlattıklarımıza örnek teşkil eden gelişen bir meslek;
”Yazılım Geliştiriciliği ”
Yazılım geliştiriciler, bilgisayar ve telefon gibi cihazlarda çalışan yazılımı tasarlar ve kod yazarlar. Bazı geliştiriciler belirli görevler için uygulamalar oluştururken, bazıları da cihazlar ve ağlar tarafından kullanılan işletim sistemleri üzerinde çalışırlar.
Yazılım geliştirme, kullanıcıların neye ihtiyacı olduğunu bulmayı, bu ihtiyaçları karşılamak için yazılım tasarlamayı ve test etmeyi, eski programlarda yükseltmeler yapmayı ve gelecekte düzgün çalışmaya devam etmesini sağlamak için yazılımları korumayı ve belgelemeyi içerir.
Eğer bu mesleği yukarıda belirttiğimiz başlıklar altında değerlendirecek olursak oluşturacağımız iş listesine eklemek mantıklı olacaktır..
- Çalışma Ortamı : Çoğu yazılım geliştiricisi, yazılım yayınlayan veya bilgisayar ve diğer cihazları üreten işletmeler için çalışır. Bazıları bu işi evde, bazıları ofiste ekipler halinde çalışarak yaparlar. Genellikle tam zamanlı çalışırlar, fazla mesai yapma ihtimalleri yüksektir. Proje tabanlı çalışmalarında içerisinde iş yapabilirler.
- Eğitim Gereksinimleri : Yazılım geliştiricileri genellikle bilgisayar bilimi veya yazılım mühendisliği gibi ilgili bir alanda lisans derecesine sahiptir. Bazı işverenler, yüksek lisans derecesine sahip başvuru sahiplerini tercih eder. İş ayrıca bilgisayar programlamada güçlü beceri ve deneyim gerektirir. Birçok geliştirici, üniversitedeyken bir yazılım şirketinde staj yaparak programlama deneyimi kazanır. Geliştiricilerin, yeni bilgisayar dilleri ve programlama araçlarıyla güncel kalarak kariyerleri boyunca eğitimlerine devam etmeleri gerekir.
- Kazanç : OOH, yazılım geliştiriciler için ortalama yıllık ücreti 105,590 ABD Doları olarak belirler. Farklı alanlardaki insanları maaşları hakkında anket yapan Payscale’in bulguları da bu iddiayı destekliyor. “Bilgisayar yazılımı mühendisleri, uygulamaları” için raporlanan medyan geliri 103.000 $ ‘dır.
- İş Büyümesi : Yazılım geliştirme geniş bir alandır. OOH’ye göre, 2019’da ABD’de kabaca 1,47 milyon yazılım geliştiricisi vardı. OOH, 2029 yılına kadar bu alanın %22 büyüyeceğini ve 316.000 iş daha ekleyeceğini tahmin ediyor.
Faydalı olması dileğiyle,
Sevgiler,
BİRGÜL YANIKLAR