HARİTADA BİLE ZOR BULDUĞUM , HİÇ BİLMEDİĞİM BU YERLER..
ülkemin her yeri tarih, her yeri medeniyet..
Birçok insan topluluğuna ev sahipliği yaşamış bu topraklar.
Hep düşünmüşümdür, bir toprağın dili olsaydı, üzerine basanlar noktasında kim bilir neler anlatırdı?
Bu bölge ile anlatılacak çok şey var, birçok silah, birçok çatışma, birçok kan, birçok gözyaşı..
Ama ben güzel şeyleri arkamda bırakmak istiyorum. Örneğin bir çocuğun gülümsemesi, heyacanı, neşesi gibi. Gelecek için umutla bir mum ışığı gönderiyorum oraya. Dilerim ki, bu mumun ışığından bir kişi bile olsa faydalanabilsin. Dilerim ki o fayda bir kelebek etkisi ile tüm toplumu ve ülkemi sarsın..
Ne olur sizde öyle yapın. Doğusu -Batısı bizim. Bu çocuklar bizim geleceğimiz.Onların eğitim almış bireylere dönüşmesi için öğretmenler özveri ile çalışıyorlar. Ama kaynak sıkıntıları var. Yoklukla, imkansızlıkla uğraşıyorlar. Hadi kızmayı, söylenmeyi bırak. Nefret , küfür, hakaret yapılabilecek en kolay iş. Sen zoru yapmaya, insanı eğitmeye, ısıtmaya ,okutmaya var mısın?
Eğer varsan eğer bu satırları okuyorsan, enerjisi heyacanı bol olan Sibel Öğretmene mutlaka ulaş ve lütfen etrafını aydınlatacak insanlar yetişmesine yardım et.
Sevgiler..
İletişim Bilgileri;
Sibel Öğretmen:0 553 6305321
Okulun Adı: Atatürk İlkokulu /İDİL /ŞIRNAK
KENDİME NOTLAR
???? İdil, Şırnak’ın bir ilçesidir.
???? İdil Şırnak İline 75 kilometrelik bir yol ile bağlıdır.
???? Karasal iklimin egemen olduğu İdil’de yazları kurak ve sıcak, kışları soğuk ve yağışlı geçer. Bitki örtüsü bakımından ilçe fakir bir yapıya sahiptir.
????İlçe geneli bozkır bir görüntü arz eder.
????İlçenin kuzeyindeki Dicle nehri, Güçlükonak ile arasında doğal bir sınır oluşturur.
???? İlçe ile Dirsekli köyü arasından geçen baharda yağan ve eriyen kar sularını toplayan, yazın da kuruyan Saklan deresi mevcuttur.
???? İlçenin Suriye ile 24 kilometre sınırı olup sınır kapısı bulunmamaktadır.
???? İlçede Şırnak Üniversitesi’nin Ziraat Fakültesi yerleşkesi ile İdil Meslek Yüksek Okulu bulunmaktadır.
???? İlçenin ekonomisi ,tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Yetiştirilen tarımsal ürünlerin başında arpa, buğday, karpuz, kavun, mercimek, nohut ve üzüm gelmektedir.
???? Yavuz Sultan Selim’in Mısır Seferi sırasında Midyat İlçesi ile birlikte Osmanlı İmparatorluğuna bağlanmıştı.
???? 1924 yılında bucak olmuş, 1937 yılında da ilçe olmuştur.
???? İdil ismini ise 1923’te Türkiye Cumhuriyeti kurulduğunda almıştır.
???? Milattan önceki adının Zarih olduğu söylenir. Zapdey adında bir süryaninin ilçeye hizmetlerinden dolayı da İdil’e Beyt-Zaptdey (Zapdeyn evi) adı verildiği dolaşan rivayetler arasındadır.
???? Bu günkü İdil; Beth Zabdai ( Zabdai’n Evi, Bereketin Evi, Mağdurun Evi ) adı ile bölgenin başkenti olarak biliniyordu.
???? Kral Zabdai’n hakimiyeti M.Ö. 539 a kadar sürmekle birlikte Persler ile yapılan savaşta hakimiyet Perslere geçmiştir.
???? Milat zamanında ise Romalılar ile Yunanlılar bölgeyi birlikte yönetmeye başlamışlardır
???? Milattan sonra(300-400) yıllarında Farslar burayı istila etmişlerdir. Farslar döneminde buraya (Hazak) ismini verilmiştir.
???? M.S.320 yıllarından sonra bölge Bizans İmparatorluğu hakimiyetine geçer
???? M.S. 700’ lü yıllarından sonra İslamiyetin yaygınlaşması ile birlikte bölgeye gelen Halifeler de bir dönem bölgede hakimiyet kurar.
???? M.S. 1200 ile 1300 yılları arasında yapılan çeşitli savaş ve baskınlardan sonra Beth Zabdai ismi Azech olarak halk tarafından değiştirilir. Azech İsmi halkın bir çok savaş ve baskın yaşamasından dolayı Azech kelime anlamı ‘’ Direnen ‘’olarak bilinir ve bu nedenle de bu ismi alır . Halkın geneli Süryani olup Süryanice konuşulur o dönemde..
???? M.S.1200 ile 1400 arasında Artukluların bölgede ki hakimiyetleri nedeniyle dilleri yasaklanmış olup sadece Arapça diline müsaade edilmiştir. Halkın bugüne kadar Arapça bilmelerinin nedenlerinden bir tanesi de budur. Aynı dönem de Timur’un bölgeye gelmesi ve birçok tahribatı yapması da söz konusu dur.
???? Halkın M.Ö. ki yıllarda Pagan dinlerini önemseyip bölgede çeşitli güneş tapınakları olduğu rivayet ediliyor
???? İslam, Emevi, Abbasi, Zengi, Artuklu ve Osmanlı imparatorluğu egemenliklerini görmüştür.
???? Şehrin çoğunluğu müslüman olmakla birlikte, Süryani (Asuri) vatandaşları bulunmaktadır.
???? İdil merkezde 5 Mahalle bulunmakta olup, Sırtköy ve Karalar olmak üzere 2 beldesi, 64 köyü ve 24 mezrası bulunmaktadır; ayrıca Şırnak’ın en çok köyüne sahip ilçesidir.
???? 1980 yıllara kadar Süryani nüfusun ağırlıkta olduğu ilçe merkezinde yurt içi ve yurt dışı göçlerle Süryani nüfus azalmış ve 7-8 aileye kadar düşmüştür.
????????????