CALL A SPADE A SPADE – Eğri oturup doğru konuşalım 🙂

Turizm gerçekten önemli bir alan genç arkadaşım. Eğer ne iş yapacağını bilmiyorsan, ne seçeceğine karar vermediysen, sektörleri inceliyorsan, bana ne uygun olabilir acaba diyorsan, turizmde ki iş ilanlarına bakmanı tavsiye ederim.Sektör zor ancak gelecek vaat ediyor. Hele ki alanda spesifik olarak ne istediğine tam karar verir ve kendine küçük hedefler koyarak ilerlersen yaşam sana mutlaka yeni kapılar açacak, yeni deneyimler oluşturacaktır. Özelikle seçtiğin alanı inceleyip bilgi toplarsan gücün artar. Unutma ki gelişmeyi sağladığı için bilgi bir güçtür, bilmek ise üstünlük.

Tabii ,ısrarla her zaman ,her yerde önemle söylediğim ise; kendini, kişiliğini , mizacını iyi tanıyıp ondan sonra mesleğe doğru seçeneklerini oluşturman. Ben bu aşamayı geçtiğini varsayıyorum. Eğer kendini tanımadan iş ve kariyerini oluşturursan, sonrasında kendini o meslekten atmanın bin bir türlü yolunu arar durursun. İnanmıyorsan şöyle bir çevrene bak bakalım. Kaç kişi yaptığı işi huzurla, zevkle yapıyor. Ya sürekli söyleniyorlar ya da iş kaytarmak için ellerinden geleni yapıyorlar..

Ayrıca kimim hedefi, amacı yoksa genelde çoğunda saçma sapan bir özgüven olur. Hayatı alaya alma, insanlarla dalga geçme, başkalarını küçümseme gibi . Hedefi olan insanların ise bunları düşünecek vakitleri bile yoktur. Akıllarına bile gelmez başka insanların eksiklikleri ile uğraşmak. Eğer trafikte, arabanı sürerken başka arabaların ne yaptığı ile fazla ilgilenirsen yol alamazsın. Bimiyorum konunun önemini ,bu metaforla ne kadar anlatabildim..

BÜYÜDÜKÇE, KÜÇÜK KALANIN DÜŞMANI OLACAKSIN..

Büyü genç arkadaşım, geliş ve değiş. Hatta yapabilirsen farklılaş. Farklı işler yaptığın sürece sürüden ayrılan olacaksın. Dikkat çekeceksin.

Bizim zamanlarımızda turizm -otelcilik meslek yüksek okulları vardı. Mimarlık, doktorluk, mühendislik , öğretmenlik kadar pek havalı değildi bu bölümler. Üstelik Üniversiteye giriş puanları da düşüktü. Yani ünvanlar pek havalı değildi diyebilirim 🙂

Turizm gelişti, dönüştü. Böylelikle ihtiyaçlar da şekillendi, dönüştü ve arttı. Süreç için de turizmin , ekonomiye olan katkısı sık sık dillendirildi kurulan hükümetler tarafından. Destekler sunuldu. Yeni oteller, yeni turizm alanları açıldı. Sektörde, dünya standartları oluştukça, hizmetin içine nitelik ve kalite girdi. Dolayısıyla da yetişen iş gücünden de üst nitelikler beklenilmeye başlanıldı. Bu da eğitimin dönüşmesine vesile oldu. İki yıllık bölümler, dört yıllık bölümlere, yüksek lisanlara , özel üniversitelere kadar açılan turizm bölümlerine kadar dönüştü.

Antalya Bilim Üniversitesi de gerek Antalya da olmanın gücü ile gerekse turizm ekonomisinin büyüyeceğine olan inancıyla açtığı turizm bölümüyle yetkinlikleri güçlü bireyler yetiştirilmesini hedeflemekte..

Bu röportaj serimde, Antalya Bilim Üniversitesinden Dr. Gözdegül Başar hocamızın turizm ile ilgili görüşlerine yer verdim. Bilgilenmek ve kendine hedefler koymak istersen, videolara bir göz at derim. Kendisi, Turizmde; inovasyon dedi, dijital dönüşüm dedi, yazılım dedi, Web3 dedi, kuluçka merkezi dedi , girişimcilik dedi.Dedi de dedi…

Mutlaka bir göz at , olur mu?

Dilerim faydam olur sana,

Sevgiler,

BİRGÜL YANIKLAR

Yorum yap