Uludağ Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu , Bilgisayar Proğramcılığı Bölümünde neler oluyor? Sektör ihtiyaçlarını karşılayabilecek eğitim müfretatları oluşturabiliyorlar mı? Bu bölümü tercih edenler nasıl yetkinliklere sahip olacaklar? Nerelerde çalışabilirler?
Bu ve benzeri sorular için ,Uludağ Ünv. Öğretim görevlisi Sn. Ebru Yeniman Yıldırım hocamızla ,bölüme gelmek ve öğrenmek isteyen gençler adına , küçük bir röportaj gerçekleştirdik..
Sn. Ebru Yıldırım, verdiğiniz bilgiler için teşekkürlerimizi sunarız..
1. Bilgisayar Programcılığı Programı ne zaman kuruldu?
- 1986 yılında Bursa Meslek Yüksekokulu bünyesinde kurulan Bilgisayar Programcılığı Programı 1996 yılında Bursa MYO’nun “Teknik Bilimler MYO” ve “Sosyal Bilimler MYO” olarak ikiye ayrılması ile birlikte Teknik Bilimler MYO bünyesinde eğitim öğretim faaliyetlerine devam etmiştir.
- 2. Bilgisayar Programcılığı Programını tanıtabilir misiniz?
Bilgisayar Programcılığı Programı, 2 yıllık ön lisans düzeyinde eğitim veren bir programdır. Örgün ve 2. Öğretime sahiptir. 4 Dönemlik Ders Planında; Temel Programlama Dilleri, Nesne Tabanlı Programlama, Web Tabanlı Programlama Dilleri, Web Tasarımı, Veri Tabanı, Grafik Animasyon, Yazılım Mimarileri, Mesleki Matematik, İşletim Sistemleri, İletişim, Girişimcilik, Kalite Yönetim Sistemi, Mesleki İngilizce, Kültür dersleri vb. birçok ders yer almaktadır. Ayrıca İşyeri Eğitimi dersi de aktif olarak uygulanmaktadır. Bu uygulama ile öğrencilerin mesleki anlamda katkı sağlanmaktadır. Çünkü amacımız uygulamalı eğitimdir. Programda ön lisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin programda 120 AKTS karşılığı krediyi ve stajı başarılı bir şekilde tamamlamaları gerekmektedir. Programda 4 öğretim elemanı görev yapmaktadır. (Bu kişilerle ilgili açıklamalar yapılacaktır.
- 3. Teknik Bilimler MYO Bilgisayar Programcılığı Programı tercih edilebilirlik bakımında değerlendirildiğinde Türkiye’de kaçıncı sıradadır?
- 2015-2016 yılı itibariyle Türkiye’de Üniversitelerdeki 487 Yüksekokulda Bilgisayar Programcılığı Programı mevcuttur. Uludağ Üniversitesi Teknik Bilimler MYO Bilgisayar Programcılığı Programı 55. sıradadır.
- 4. Bilgisayar Programcılığı programı hangi imkânlara sahiptir?
- Program 2 adet Teknolojik Bilgisayar Laboratuvarına sahiptir. Her öğrenciye bir bilgisayar düşmektedir.
- Programımız konusunda uzman deneyimli akademik kadroya sahiptir.
- Öğrencilerimiz istihdam ve staj imkânlarına sahiptir.
- Bölüm-Sektör işbirliğimiz güçlüdür. Programımızda bu işbirlikleri kapsamında öğrencilerimiz mesleki olarak kendilerini geliştirme şansı yakalamakta, İşyeri Eğitimi dersini bir işletmede tamamlayabilmektedirler.
- Ders Planlarımız sektör işbirliği ve mesleki yeterlilikler çerçevesinde hazırlanmakta ve sürekli güncellenmektedir.
- Değişen teknolojilere adaptasyon hızımız yüksektir.
- Öğrenci danışmanlık desteğimiz sürekli devam etmektedir.
- Programımızın Uluslararası İlişkileri çok kuvvetlidir.
-
- Tüm akademik kadromuz farklı ülkelerde birçok kez projeler kapsamında çalışmalara katılarak bilgi ve deneyimlerini arttırmışlardır. Şu ana kadar Bilgisayar Programcılığı Programından yaklaşık 30 öğretim elemanı farklı zamanlarda bilişim projeleri kapsamında farklı ülkelere birçok kez gönderilmiştir.
- Uluslararası Öğrenci Hareketliliği kapsamında da programımızın 2005 yılından beri yaklaşık 300 öğrencisi yurtdışında farklı ülkelerde staj ve eğitim faaliyetlerine katılmışlardır. Bölümde projeler halen devam etmekte olup, her yıl yeni gelen öğrencilere de bu çerçevede imkânlar sunulmaktadır. Bu projeler ile öğrencilerin mesleki gelişimlerine katkı sağlanarak, kariyer değerleri arttırılmaktadır.
-
- Öğrencilerimize ulusal ve uluslararası dış paydaşlarımızdan aldığımız destekle, Bilişim Teknolojileri konusunda her dönem seminerler, eğitimler ve teknik geziler yapılmaktadır.
- Programımız ulusal ve uluslararası akademik yayınlara sahiptir.
- Programımızda Farabi Değişimi programı uygulanmaktadır. Bu çerçevede programımızda farklı üniversitelerden gelen öğrencilere de eğitim verilmektedir.
- Programımızda yapılan anlaşmalar çerçevesinde ERASMUS Değişimi programı uygulanmaktadır. Erasmus programı kapsamında İngiltere Middlesex Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümünden bir hoca bölümümüzde ders vermiş ve bölümümüzden Öğr. Gör. Ebru Yeniman Yıldırım da Middlesex Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğrencilerine ders vermiştir.
- Sertifika Programlarımız mevcuttur.
- 5. Bu mesleğin gerektirdiği özellikler nelerdir?
- Bilgisayar programcısının sistemli düşünme gücüne ve problem çözme yeteneğine sahip, matematikle ilgili, kendini sürekli yenileyebilen, araştırmacı, sabırlı ve dikkatli olma özelliklerine sahip olması gerekmektedir.
- 6. Bilgisayar Programcılığı Programının amacı nedir?
- Bilişim sektörünün ara eleman ihtiyacını karşılamak üzere, yazılım alanında nitelikli ara insan gücü yetiştirmektir.
- Program mezunları, yazılım geliştirme ve tüm bilgisayar uygulamaları alanlarında programcı, sistem yöneticisi gibi görevleri yürütebilecek nitelikte donatılmış olarak yetiştirilmektedir.
- Programda, iş dünyasının gereksinim duyduğu kuramsal konuları iyi bilen, iş yaşamı sürecinde karşılaşılabilecek problemleri bilgisayar teknolojileri kullanarak hızlı ve doğru çözüm üretebilen nitelikli elemanlar yetiştirilmektedir
- 7. Bilgisayar Programcılığı Programı mezunları nerelerde çalışabilmektedir?
- Bilgisayar Programcılığı Programı mezunları, kamu ve özel sektör kuruluşlarında kendi alanlarına uygun dallarda (bilgisayar programcısı, sistem yöneticisi, web uzmanı, donanım ve network) alanlarında çalışabilmektedirler.
- 8. Bilgisayar Programcılığı Programı mezunları eğitimlerini 4 yıla tamamlayabilirler mi?
Ön Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan mezunlar, ÖSYM’nin düzenlediği DGS ( Dikey Geçiş Sınavı)’ndan yeterli puana sahip olmaları koşuluyla, üniversitelerin “Bilişim Sistemleri Mühendisliği”, “Bilgisayar Mühendisliği”, “Yazılım Mühendisliği”, “Bilgisayar Sistemleri Öğretmenliği” ve “Bilgi Teknolojileri” Bölümleri gibi 4 yıllık lisans programlarına dikey geçiş yapabilmektedirler.
9. Sertifika Programlarınız nelerdir?
- Web Tasarımı
- PHP & MySQL
- C# Programlama
- C++ Programlama
- Görsel Programlama
- Bilgi Güvenliği Yönetimi
- Proje Yönetimi
- Dijital Oyun Tabanlı Programlama
- Bilgisayar İşletmenliği
10. Sektör işbirliğinden bahseder misiniz?
Programımızın birçok Kamu, Özel Sektör ve Sivil Toplum Kuruluşlarıyla ilişkileri mevcuttur. Aşağıda bazıları yeralmaktadır.
- IBM ile sosyal sorumluluk projeleri
- TURKCELL Geleceği Yazanlar Projesi
- YALIN Bilişim Yazılım Danışmanlık Hizm. San. Tic. Ltd. Şti.
- Artı&Artı Bilişim
- ARMADA Yazılım
- TÜRKTİCARET.Net
- BTSO Bilişim Komitesi
- BİSİAD
- Bilgiyazan Eğitim ve Danışmanlık Hizmetleri
- CAPRICORN Kurumsal Gelişim
- Bursa İş Kadınları ve Yöneticileri Derneği (BUİKAD)
- İşkur Bursa İl Müdürlüğü
- Pilot Koltuk Tic. Ve San. A.Ş.
- Orplast Tic. Ve San. A.Ş.
- Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği
- BUSMEK
- Gemlik Ticaret ve San. Odası
- Gemlik Halk Eğitim Merkezi
Öğrencilerin mesleki gelişimi çerçevesinde seminer, fuar, çalıştay ve teknik gezi vb. faaliyetler sürekli yapılmaktadır ve daha fazla yapılması konusunda Sektör-İşbirliklerimiz devam etmektedir. Bu çerçevede birçok kurumla protokol imzalıyoruz. Ayrıca sektör ile ortak sertifika programlarımız da devam etmektedir. İşbirliği içerisinde olduğumuz Yazılım firmalarının yazılımları laboratuvarlarımızda kurularak öğrencilerimize uygulama imkanları sağlanmaktadır.
Bu bölümü tercih edecek öğrencilere , bölümle ilgili umarım farkındalık oluşturmuşuzdur 🙂