Eğitim için Yelken Aç!
Eğitim için Yelken Aç!

 

 

 

 

 

 

 

Çocuklarımızı 1 yıl okuldan alıp ve bir dünya turuna çıksak,  acaba onların okul eğitimini durdurdurduğum  için bir zarar  mıdır? yoksa  bir fayda mı?

Doğru olan ;deneyimleyerek öğrenmemidir  mi?  yoksa kitaplardan öğrenme mi?

Doğru olan ; problemlere 5 seçenekli bir yaklaşım mıdır? yoksa  seçeneklerini kendin oluşturmak mı?

Doğru olan; eğitim için zaman kaybı mıdır? yoksa kazanç mı?

Doğru olan ;teknoloji tabanlı eğitim midir? yoksa klasik eğitim mi?

Dönemsel olarak sorguladığım bu sorular ,ta ki geçen akşam okuduğum bu makale ile can buldu sanki. Evet ,yapacak  işte birileri, hem kendisine hem de ülkesine bir misyon kazandırmak amacıyla ve üstelik  bundan  da para kazanaraktan . Bu sevimli aile  Haziran 2016 da Antalyadan yola çıkarak , 75 ayda 75 ülke gezmeyi ,  6 yılda  dünya çevresini dolaşmayı planlıyorlar.  Amaçları ise 4- 14 yaş arasındaki okul çağındaki çocukların farklı öğrenme ihtiyaçları için çözümler geliştirmek.

 

DOĞRU ŞEYİ YAPMAK

Eğitimde herkes için iyi bir dünya inşa etmek!

Finli Meretniemi ailesi bu fikre nasıl katkı sağlayabiliriz diye düşünmeye başlıyor  ve  işe ise görev bilinciyle yaklaşıyorlar.

Tüm çocukların , dünyanın en uzak bölgesinde  dahi olsa   eğitim almaları gerektiğine inanıyorlar. Bu konuyu kendi ailesi  üzerinde deneyimleyerek , çocukları  ile birlikte,  yeni dijital öğrenme yöntemleri için deneysel geliştirme laboratuvarı olması adına   tekne ile yelken açmaya karar veriyorlar.

Tekne Okul da  4 ve 14 yaşları arasında olan üç çocuk olacak ve hiçbir dijital altyapısı olmayan hatta kolay internet bağlantısı sağlanamayan yerlere bile  seyahat edecekler. Bunun içindir ki eğitim de   kullanışlı ,ölçeklenebilir ve uygun maliyetli çözümler bulmak  için yeni ,cesur ve teknolojik yaklaşımların olması gerektiğine inanıyorlar.

Ve hatta çağrıda bulunuyorlar ”Eğer  dijital öğrenme ve teknoloji alanında çalışmalarınız varsa  bu heyecan verici projede ortaklaşa birlikte  sizlerle çalışabiliriz.” diye 🙂

 

Finlandiya eğitim sistemi  dünyaya nasıl tanıtabilirim?

Finlandiya ,dünyanın en yüksek eğitim standardı ile ülkelerin başında geliyor. Finli  çocuklar  OECD nin  PISA sınavlarının sonucunda  en yüksek  sıralama arasındalar.Üstelik Fin hükümeti  dijital öğrenmeye  teşvik ve yeni öğrenme ortamlarının etkin kullanımını sağlamanın  önemini işaret ederek  2020 yılı için  ”Öğrenme Yeterliliğini  ” ulusal strateji  olarak belirlemiş. Meretniemi ailesi   de Finlandiyanın  gelecekte daha iyi ülke olması için yardım etmek için bu kararı aldığını söylüyorlar.

Yani bir ülke düşünün ki ,  oluşturdukları eğitim başarısı sayesinde  kendilerine bir ekonomi yaratmayı başarmışlar. Ve bu ekonomiyi ayakta tutabilmek adına da yeni çalışmalara ve tanıtımlara yelken açıyorlar.

Finlandiyanın eğitim, teknoloji, inovasyonda dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olduğunu ve finlandiya eğitim sisteminin okyanusun ortasında bile olsa oluşturabilir ve kullanılabilir olduğunun mesajını dünyayla paylaşmak istiyorlar.

Ne pazarlama ama 🙂

 

Dünyayı Anlama

 

Önümüzdeki 6 yıl boyunca çocukları ile  birlikte   öğretmen  ,sıkı müfredat, gerçek sınıf olmadan çocukların eğitimi için yeni yollar deneyecekler. Onlara dünyayı göstermek ,bu güzel dünya için neler yapabiliriz  ve bu güzellikleri nasıl koruyabiliriz’i anlatmak ve göstermek istiyorlar . Yolculuk boyunca çeşitli  toplumsal duyarlılık projelerinde aile olarak gönüllü olacaklar ve uğrayacakları ülkelerde de Finlandiya eğitim sistemini anlatacaklar.

İnandıkları  da aslında şu ; hayat  en iyi öğretmendir, ama aynı zamanda da iyi velilere  ve teknolojiye  ihtiyaç duyar. Sosyal düzeyi ne olursa olsun teknoloji  sayesinde eşit öğrenme mümkündür. Bunun yolu ise okulları dijitalleştirmek..

Denemeler yaparak ve her yerde, herkes için eğitim kullanılabilir hale getirmenin yollarını geliştirmek için anlaştıkları iş ortakları ile birlikte çalışmaya başlayacaklar .Hatta hiçbir dijital altyapı veya internet bağlantısı olmayan en uzak bölgelerde bile..

Kendilerini yeni öğrenme yöntemleri ,teknolojileri, öğrenme platformları  ve dijital öğrenme materyalları açısında  bir laboratuvar  olarak görüyorlar   ve  herkes için eşit  eğitim sağlamak adına teknoloji, internet,  uzaktan eğitim yöntem ve oyunları kullanarak bu alana farkındalığı artırmak istiyorlar.

Gerçekten çok ama çok iyi bir fikir 🙂

 

“Eğitim, dünyayı değiştirmek için kullanabileceğiniz en güçlü silahtır.” – Nelson Mandela

“Eğitim İçin Yelken Aç” projesine,  teknede dijital okul ortamının oluşturulmasın sağlayan yirmiden fazla firma ve organizasyonu katılıyor.

Lenovo, Microsoft, 3 Step IT ve Claned Group, okulları dijitalleştirecek basit bir çözüm olan ‘Öğrenme Servisi’ni geliştirmek için bir araya geliyor.Bu şirketlerle birlikte , dijital eğitimin farklı alanlarında çalışan , yazılım, eğitim içeriği, donanım, oyun, telekomünikasyon gibi şirketler  ve birçok tutkulu öğretmen de çalışmaya katkı sağlıyorlar.

Eğitim İçin Yelken Aç projesi, dünyanın dört bir tarafındaki okulları birbirine bağlamayı amaçlıyor. Farklı ülkelerden okullar, açık ve ücretsiz bir platformu takip ederek bu platformdan kendi sınıflarında yararlanabilecek, Skype bağlantısıyla tekneden yayınlanacak dersleri takip edip birlikte projeler geliştirebilecekler.

 

Eğitimi ihraç eden ülke Finlandiya 

Bir ülkenin eğitime ve teknolojiye yaptığı yatırım, buradan elde edeceği birikimle ,  ekonomisine ve geleceğine sağladığı değer..

E ne diyelim, darısı bizim başımıza !

Eğitim için Yelken Aç!
Eğitim için Yelken Aç!

 

 

 

 

 

 

 

 

Eğitim için Yelken Aç!
Eğitim için Yelken Aç!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eğitim için Yelken Aç!
Eğitim için Yelken Aç!

 

 

 

 

 

 

 

 

Eğitim için Yelken Aç!
Eğitim için Yelken Aç!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yorum yap