PROJE TABANLI ÖĞRENME
PROJE TABANLI ÖĞRENME

 

 

 

 

 

 

 

Bir eğitimin içinde uygulama varsa, gerçek ve kalıcı bir kazanım var demektir.. İşte o zaman, ” bunu bilmek ne işimize yarayacak ” sorusunu da geride bırakmış oluyorsunuz..

Uygulamayla öğrenmeyi pekiştirecek  etkili yöntemlerden biri  de proje tabanlı öğrenme..

Proje tabanlı öğrenme, kendi tarzında öğrenen öğrenciler için iyi bir alternatif olabilir.

Bir iş yerinde iyileştirmeye katkı sağlayacak bir proje geliştirmek  veya geliştirilecek bir projenin içerisinde görev almak ve bunu da başarıyla tamamlamak son derece önemlidir.Eğer bir birey temel eğitiminde çok sayıda proje tabanlı eğitimin içerisinde yer almışsa , iş hayatının içine dahil olduğunda da bir proje yönetiminde  çalışmak ona zor gelmeyecektir..Yeter ki eğitim sistemimizin içine  çocuklarımıza  bunu kazandırabilecek  daha çok proje tabanlı öğrenme yerleşebilsin..

 

Ve en önemlisi de  bu projeler de biz velilerin evde yapmaya çalıştığı bir ödeve dönüşmesin. Eğer  o projeleri biz veliler yapacaksak, çocuklar’ın görevi  sadece projeyi taşımak olarak kalıyorsa   ,  o zaman neden eğitimcilere ihtiyaç var?

 

Eğer bir öğrenci için köprü yapmak bir proje ise ; sadece değişik materyaller kullanarak  süslü-püslü  bir köprü yapmak yeterli proje yapmak değildir.Öğrenci öğrendiği matematiği , geometriyi,fiziği, istatistiği, burada uygulayamıyorsa ,köprünün hangi amaçla hangi bölgeye yapılacağını anlatamıyorsa, sosyal,coğrafya, felsefe bilgisini bu köprüye taşıyamıyorsa  o zaman böyle bir proje yapmanın anlamı nedir?

Bir proje yapmak,  disiplinler arasında bir çalışma ortamı oluşturabiliyorsa  ben o projeye gerçek bir proje derim.. özellikle de bunu bir takımın içinde öğretmen koçluğuyla çıkartabiliyorsa gerçekten öğrenci için bir  proje tabanlı bir öğrenme  gerçekleşmiş olur.

 

Öğretmen projenin koçudur!

 

Proje tabanlı öğrenme, öğretmenin denetiminde , süreci öğretmenin kontrol ettiği, yoğun ön hazırlıkların olduğu, öğretmene oldukça çok görev düşen bir öğretme yöntemidir. Proje tabanlı öğrenme de öğretmenin görevi, öğrenciye bilgi anlatmak yerine öğrenme ortamını düzenleyici olmalıdır. Öğretmen, ortamı tanıtır, gerekli kaynaklara nasıl ulaşacakları bilgi verir ve üretilen hipotezler işlemediğinde ise alternatif fikir üretemelerine yardımcı olur..

Bu yöntem ile, öğretmen merkezli bir öğrenme yerine ,öğrenen merkezili  bir öğrenmeye  geçiş sağlanır..

ve en önemlisi de öğrenciyi düşündürtmeye  sevk eder. yani 5 şık dışında yer alan bir düşünce sistemi 🙂

 

 

Eğitim bir vazoyu suyla doldurmak değil ,bir çiçeğe kendi tarzında büyüyebilmesi için yardımcı olmaktır /DEWEY

Sınıfınızda proje tabanlı bir öğrenme gerçekleştirecekseniz ,Doç.Dr. Nurdan Kalaycı’nın öğretmenler’e online olarak verdiği proje tabanlı öğrenme eğitimini dinlemenizi tavsiye ederim. Online eğitimlerine internetten rahatlıkla ulaşabilirsiniz..

 

Proje tabanlı bir öğrenmede elde edilecek kazanımlar ne olabilir …

  • Proje hazırlama becerisi 
  • Araştırma -İnceleme becerisi
  • işbirliği ile çalışma becerisi
  • Eleştirisel düşünme becerisi
  • Problem çözme becerisi

gelişir..

e daha ne olsun, alın size bir kişisel gelişim  🙂  Hem de uygulamanın içinde.

Aşağıdaki öğrenme piramidini yazıma ekleyerek , sözü ve düşünceyi size bırakıyorum..

PROJE TABANLI ÖĞRENME
PROJE TABANLI ÖĞRENME

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yorum yap