Günümüzde Arttırılmış Gerçeklikle, Sanal Gerçeklik nasıl birbiri ile karıştırılıyorsa, Sanal Zeka ile Yapay Zeka da bir o kadar karıştırılmaya müsait kavramlar..

Bugünkü konumu yapay zekaya ayırdım , gerçekten bugünkü kullandığımız ve gelecekte kullanacağımız teknolojinin farkındamıyız. Nasıl bir teknoloji geliyor. İşimize, yaşantımıza yansıması nasıl olacak? Bir birey, bir anne olarak merak ediyorum doğrusu.  Çünkü sadece geçmişten gelen öğretilerimizle geleceğe taşınmak  yetmiyor gibi geliyor bana. Bunun için farklı bir şeyler yapmak lazım. Onun içindir ki her konuğuma sormaya çalışıyorum gelecek öngörülerini ve trendlerini…

Bu haftaki konuğum,  Dijital Dönüşüm Danışmanı ve Bilgi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Sevgili  Kozan Demircan oldu..

Keyifle geçen söyleşinin beni etkileyen  kısımlarını sizler için derledim.

Keyifli okumalar…

.

KOZAN DEMİRCAN

Kobiler Dijital Dönüşümün neresinde..

Kobiler Dijital Dönüşümün oldukça gerisinde. Dijital Dönüşüm yapabilmek için sadece otomasyon yapmak yetmiyor.  Kafa yapısıyla birlikte zihniyetide değiştirmek gerekli. Özellikle kobiler , ilk başlangıç yatırım maliyetleri yüksek olduğu için  Dijital Dönüşüme geçmekte  oldukça zorlanıyorlar. Tabii Dijital Dönüşümde öncelikle otomasyonu düşünüyorlar fakat işin içinde robotlaşma var. Süreç optimizasyonu var. Oldukça detaylı bir iş . Bu dönüşüme bankacılık ve finans sektörleri öncülük ediyor  biz gibi danışmanlarda kobilere inmesi için elinden geleni yapıyor 🙂

Endüstri 4.0 konuşuluyor çoğu yerde..

Evet, çok kişi konuşuyor bunu. Ama buradaki problem şu;

Nereden başlayacağımızı bilmiyoruz. Aslında, Dijital Dönüşüme nereden başlayacağımızı bilmiyoruz. Bunun için biraz inovasyon , optimizasyon,ürün ticarileştirme gibi olguların farkına varmamız lazım. Şirketelerde Dijital Dönüşüm haritasının nasıl çıkartılacağını ve tespit edileceğini  de görmemiz lazım.

Dijital Dönüşüm için çok yönlü olmak gerekli..

Bugün ister Jack Ma dan ders alın ister Elon Musk dan. Size söyleyecekleri şudur. Kariyer yada liderlik alanında yada rekabet kurmak istediğiniz bir şirket hakkında ;

  • birinci işinizi çok iyi yapın
  • ikinci işinizi çok iyi yapın
  • ücüncü ve dördüncü işinizi ortalama yapın ama çok yönlü olun.

Çünkü Dijital Dönüşümde, fabrikanıza sadece robot almıyorsunuz veya yazılım,süreç  optimizasyonu yapmıyorsunuz, bankacılık sistemini otamatikleştirmiyorsunuz.  Aynı zamanda insanları  da dönüştürüyorsunuz.

Dijital Dönüşüm için geniş bir bakış açısı gerekli…

Buna eklektik düşüncede diyebilirsiniz. Yani dünyaya taraflı bakmayacaksınız. Ürününüzü satabilmek için geniş bir bakış açısına sahip olmanız gerekiyor.

Türkiyede Dijital Dönüşüme başlamak istiyorsak, kobilerin büyük şirketlerle ve yurt  dışı ile rekabet etmesini istiyorsak ülke olarak temel bilimlere yatırım yapmamız lazım.

Yani işin özü;

  • Türkiye gerçekten icat yapabilen bir ülke olmalı
  • Türkiye gerçekten kalem erbabı yetiştiren bir ülke olmalı

ve önceden uygulanan liselerdeki felsefe eğitimine de geri dönmeliyiz.

Bir ülkenin ayakta kalabilmesi için üç temel kavram var…

  1. İletişim
  2. Enerji
  3. Ulaşım

Ama bunların en önemlisi enerji. Her şey dönüp dolaşıp enerjiye dayanıyor.Bugün dünyada her şeyin maliyenin ,enflasyonun dayandığı nokta enerjidir.

DİJİTAL DÖNÜŞÜM

Üretim biçimleri değiştikçe , rejim değişir…

Türkiye’nin uzun yıllar boyunca örnek aldığı Japonya’nın durumuna düşmemesi lazım. Japonya, teknoloji ve inovasyonu dışarıdan ithal  ederim ve kendi kültürümle devam ederim ve başarılı olurum sandı. Bu stratejisi ile başarılı olamadı. Son 20 yıldır Japonya’nın  Güney Kore’nin gerisinde kaldığını görüyoruz. Çünkü Güney Kore kendi teknolojisini ihraç ediyor.

Başkalarından örnek almalısınız ve onu geçmelisiniz.

o yüzden temel bilimlerde yetkin olmanız lazım,

o yüzden felsefede yetkin olmanız lazım.

Bugün para kazanmak çok güzel. Bugün para biriktirmekte çok güzel. Ama facebook ve google’ın yaptığı gibi önümüzdeki 3,5,10 ve 20 yılda da nasıl para kazanacağını şimdiden bilmek gerekli ki Dijital Dönüşümde de ve Endüstri 4.0 da  da  hem toplum hem ülke olarak ileri gidelim.

Dijital Dönüşüm

Yapay Zeka

Bilgisayarlar, mobil uygulamalar, telefonlar, tabletler bunların hepsi yapay zekadır. Bakarsanız trafik ışıkları bile yapay zekadır.

Yapay Zeka, insanların ürettiği bilgisayar ve makinelerin zeki olmasını sağlamaktır 🙂 Makinelerin ve bilgisayarların bir takım işleri yapmasını sağladığımız zaman bu bir yapay zekadır. Ancak iki türlü yapay zeka var. Birine biz günlük hayatta hakimiz . İnternetten online alışveriş yapıyoruz, mobil bankacılık kullanıyoruz, telefonla sipariş veriyoruz, araç kiralıyoruz ..vb . İşte tüm bunlar yapay zekadır.

Tüm gün akıllı telefona bakıp duruyoruz. Elimizden düşmüyor. Aslında kullandığımız telefonlar ” Aptal Telefonlar ”  Yani zekiler ama aptallar. Çünkü bütün  iş modelleri günümüzde online reklamcılık üzerine kurulmuş durumda. Bir düşünün , telefonunuzdaki bir çok ayarı telefonunuz kendi kendine de yapabilir. Ancak biz ekrana bakıp elimizle yapmak zorundayız.  Çünkü ne kadar çok ekrana bakarsak bize o kadar çok reklam gösterip satış yapıyorlar. Bu bilinli bir şeydir. Yani biz buna zayıf zeka diyoruz.

Şöyle söyleyebilirim ki   kısa vadeli problem çözme yeteneği bir yapay zekadır.İnsan Zekası ise uzun vadede problem çözer. Yani şirket kurar, planlama yapar, kariyer planlar. Hep geleceğe yönelik planlar ve çalışmalar yapar. Simülasyon oluşturur .Uzun vadeli düşünür.

YAPAY ZEKA

Sanal Zeka 

Sanal zeka, sizinle bir insan gibi konuşacak ama aslında düşünemeyecek ve kendi varlığının farkında olmayacak. Ancak yapay zeka ileride  önce insan gibi düşünebilecek, insan kadar zeki olacak ve insan zekasını aşacak ( Ben Şok :))

Yapay Zeka

Bugüne kadar yapay zekayı sadece kodluyorduk. Evet, bugüne kadar kodunu biz yazıyorduk.Şimdi ise kendi kodunu yazan ve kendi dilini kullanan yazılımlar geldi. Makinalar sizi kopyalayaraktan öğrenecek ve kendi bilgi kodunu yazacaklar.

Şunu söyleyebilirim ki 2045 yılında işçi ve memurların yarısı işsiz. .

Yöneticilerin asıl bunu düşünmesi gerekli.

Biz gençlerimize sürekli ”Kodlamayı Öğrenin ” diyoruz. Çünkü Yapay Zeka kodlamaları  için yazılım şart. Ama aslında eksik söylüyoruz. Bu söylemlerle gençlerimizi hala ara eleman tuzağına düşürüyoruz. Dijital Dönüşüm de sadece ara elemana odaklanırsanız onlar ortak biz pazar olmaya devam ederiz. Ve şirketleriniz rekabet edemez , yaratıcı olamazsınız.

Peki ne yapalım?

Bunun çözümü ”Algoritmik Düşünce”dir. Yani Tasarımsal Kodlamaya odaklanmalıyız.

Dijital Dönüşüm  Ülkemiz için şu açıdan şart!

Bütün dünya ülkelerinin nüfusunun %60 ı akıl teriyle değil kas gücüyle çalışıyor. Kas gücü, ekmeğini bundan kazanan insanlar için büyük değer. Ancak  robotlar ve yazılımlar kas gücünün yerini alacak. Bize aklıyla çalışan insanlar gerekli. Banka memurlarının bile işsiz kalacağı bir dönem geliyor. Gelecekte şirketler maliyetleriniz düşürecek aksiyonlara girececekler. Kira, mekan, iş gücü ..vb  . İşte o zaman istihdam daha büyük sorun haline gelecek.

Yapay Zeka

Bir düşünün nüfusun %60 ı işsiz kalırsa sizin ürün ve hizmetlerinizi  kimler  alacak ve kullanacak !

Yapay Zeka

Yeniliklerle Kalın

BİRGÜL YANIKLAR

Yorum yap