Uzun süredir kendime verdiğim  ev ödevlerim var …

Bunlardan bir tanesi de her gün  en az bir tane online  video izlemek. Özellikle de TED KONFERANSLARI ev ödevlerimin vazgeçilmezleri arasında. Dünyanın bir ucundaki  hap şeklindeki bir bilgiyi ben evimde yemek yaparken bile çok rahatlıkla dinleyebiliyorum. İstediğim alanda, istedim zamanda ,istediğim koşullarda öğrenme benim konfor alanımı oluşturuyor.

Son dönemler de öğrencilerle  yaptığımız seminer ve eğitimlerin öncesinde ,öğrenme yöntemleri ve dijitali ne kadar etkin kullandıkları yönünde sorular yöneltiyoruz. Çıkan sonuçlar ise ağırlıkta görsel öğrenmeye , kısa ve spot bilgiye ulaşmaya , youtube gibi video içerik kanalları ile öğrendiklerini gösteriyor. Özellikle de yakın dönemin gençleri ,internetten yayın izlemeyi ,TV dan izlemeye  oranla tercih ediyor.  Şu gerçeği artık hepimiz kabül etmeliyiz  ki yeni yüzyılın çocukları ,ağırlıkta görsel öğrenen, hızlı tüketen, süreçten çok sonuca odaklanan , dijital yetkinlikleri güçlü bireyler.. Çalıştığımız her alanda bu değişime ve gelen kuşağa göre bizim de evrim geçirmemiz gerekli.  Rahatımızı bozmadan , sadece geleneksel yapımızla yeni yüzyıla hizmet eden işler çıkarmak zor görünüyor..

Günümüzde ise ”Yakın Çekim” videoları, ‘‘Nasıl ‘‘ videoları,  ‘‘Uzman ‘‘videoları, 15- 20 dakikalık ”Seminer” videoları , ‘‘Eğitim” videoları öğrenmek için tıklanan güncel videolar arasında.. Video, özellikle kısa, arama yapılabilir parçalara bölündüğünde, görsel olarak öğrenen kişilerin ilgisini çekme konusunda daha etki yaratmakta birebir..

Video ile eğitime sadece internetten edinilecek bilgi gözüyle bakmamak gerekli. Eğer bir kurumda kendi bünyesi içerisinde video içerik oluşturmayı içselleştirebilirse kendi uzmanlığı alanındaki  alanındaki bir akademiye bile dönüşebilir.Video, uzmanların bilgisinin kayda alınmasında kullanışlı bir araçtır. Konuya hakim birine bir soru sorulup söz konusu kişi cevabını videoya kaydettiğinde, video kurumun bilgi tabanının bir parçası haline gelir ve ilgili uzmanlık kayıt altına alınır. Örneğin ,kurumlar, uyum ihtiyaçları ile ilgili bir dersi veya öğrenme etkinliğini videoya kaydederek, söz konusu içeriği izleyen herkesin tam olarak aynı mesajı almasını ve işleri tam olarak aynı şekilde yapmayı öğrenmelerini sağlayabilirler. Kurum kültürün , içte ve dışta yaygınlaştırılması için  iyi bir yöntemdir video.. Güzel olan ise artık  kurumsal firmaların birçoğu bu süreci başlatmış olması..

Yeni teknolojiler ve uygulamalar, yeni bilgileri akılda kalıcı ve kolayca erişilebilir kılarak , öğrenmeyi kalıcı ve sürdürülebilir olma noktasında çok iyi seçenekler sunmaya başladı .Videolar  ise  eğitim teknolojilerinden biri olmaya aday. . Görsel-işitsel duyulara eşzamanlı hitap ettiğinden dolayı eğitimde de bunu kullanmamak  büyük bir kayıp olur.

ilköğretim bile eğitim ve öğretim metodlarının arasına videoyu almış durumda artık.  Güzel olan ise , Vitamin ve Morpa Kampüs gibi proğramlar    yaygın bir şekilde okullarda kullanılmaya başlanıldı.. Çok yeterli olmasa da  hiç yoktan iyi olduğunu düşünerekten,  bu tarz uygulamaların eğtimin içerisinde daha çok yaygınlaştırılmasını ve geliştirilmesini temenni ediyorum..

Artık ,yeni yüzyılın gençlerinin doğal video içerik oluşturan ve tüketen bireyler olduğunu biliyorsak , bu çocuklar ,artık başkalarını seyretmeyle kalmayıp kendi  oluşturdukları içeriklerini , kendileri kullandıkları teknolojik araçlarla çekebiliyorlarsa, gerisini siz düşünün artık…

Biz burda olmalı mıyız? , Bunu kullanmalı mıyız? Nasıl olacak şimdi? Ne gerek var? gibi soru soranlar için GEÇMİŞ OLSUN!

Değişimle Kalın..

BİRGÜL YANIKLAR

 

 

 

 

 

Yorum yap