KULLANMADIKLARINIZA TALİBİM!
Sona yazacağımı başa yazıyorum; Tüm çalışmanın sonunda öğretmenimiz bize bir cümlesinde şunu söyledi .” Tarifi olmayan bir mutluluk” Bayıldım, Bayıldım bu ifadeye. Bir projede mutlaka bunu kullanmalıyım.Unutma mutlaka bundan bir proje yap!
Önümüz kış, malum şartlar herkes için farklı şekilde zor.
Yaşamın zorluğu , ekonominin zorluğu, bölgenin zorluğu, iklimin zorluğu, belki de imkansızın zorluğu..
Bu süreçte ,kim kime elinden geldiğince ufak da bir katkı sağlarsa ,bu zorluklar bir nebze de olsa bir derdin bir dermanı olabilir…
Köy okullarındaki çocukların ve ailelerin desteğe ihtiyacı var.
Eğer elinizde fazladan, bir köşede duran, kullanmadığınız montlarınız, kullanmadığınız botlarınız, atkılarınız bereleriniz varsa ben bunları köy okullarına göndermek için talibim..
Bu okullardan şu an bir tanesi olan , Erzurum’un Köprüköy ilçesi , Yağan Cumhuriyet İlkokulu..
Medine Öğretmenin sınıfı 11 kişi; sınıfın kırtasiye ihtiyaçları karşılanmış. Fakat bölgede kış sert, köylerin geçim kaynakları belli ve ailelerin çocuk sayısı fazla. Ailelerin her çocuğun ihtiyaçlarına yetişmeleri mümkün değil. Bir çocuğun kıyafetleri aynı zamanda arkadan gelen kardeşlerinin de kıyafeti…
Kullanmadıklarınız ister bana ulaştırın, isterseniz Medine Öğretmen vasıtasıyla direkt okula..
Okulun adresi;
Yağan Cumhuriyet ilkokulu
Köprüköy/Erzurum
Kendisinin İnstagram adresi..
????İletişim:
Medine Karaduman
@karaduman_medine
KENDİME NOTLAR
Her köy okulu benim için yeni bir coğrafi keşfediş. Güzel ülkemde ne güzel yerler var. Ne güze insanlar var. Böylelikle ben de okulun olduğu köyün, ilçenin, şehrin tarihi , coğrafi, kültürel, iklimsel özelliklerini öğrenmiş oluyorum. hemen küçük bir araştırma, bilgi toplama ve uzun uzun fotoğraflara bakma..
Sanki oradaymışım gibi, oraya gitmişim gibi. Merak ve keşfetmenin verdiği o derin haz..
Okumak isteyene; işte bölge ile ilgili bilgiler..
Fotoğraflar, bölgenin ve yardım paketinin ulaştığı okulun fotoğraflarıdır…
KÖPRÜKÖY
???? Köprüköy şehir merkezine 58 km. uzaklıkta almaktadır.
???? Yüzölçümü 665 km² dir.
???? İlçenin 3 km kadar kuzeyinde çamurlu kaplıca olarak bilinen Deli Çermik önemli bir seyahat merkezi olarak her geçen gün rağbet görmekte ve yaz aylarında mesire alanı olarakta hizmet vermektedir.
???? İlçeye Köprü adını veren tarihi Çobandede Köprüsü Köprüköy’e giden yol kenarında Aras Nehri üzerinde yer almaktadır.
???? Köprüköy’ün 3 km güneydoğusunda bulunan Yağan Beldesi ayrıca önemli bir yerleşim merkezidir.
???? İlçede her geçen gün bilinirliği artan şifalı çamurlu kaplıcalar mevcuttur.
???? İlçe halkının geçim kaynağı genellikle hayvancılık ve tarıma bağlıdır.
???? İlçe genel olarak bu güzergahta yer alan Pasinler, Hasankale ve Horasan iklimine benzer bir iklime sahiptir.
???? Genel olarak karasal bir iklim egemendir ve yaz başları ile ilkbahar aylarında yağış almaktadır.
???? Hasankale ve Horsan’la birlikte yer aldığı havzada adeta bu kültürel birikimin özetini verecek özellikte bir kültürel dokuya sahip olan Köprüköy tıpkı adını aldığı Köprü gibi Erzurum merkezinden Doğu ilçelerine, ilçelerden de merkeze geçiş sağlayan bir kültürel zenginliğe sahiptir. Yani İpek Yolundadır.
Köprüköy’de Tarihi ve Doğal Mekanlar Başlıca Şöyledir;
Köprüköy (Deli Çermik) Kaplıcaları: ilçenin 3 km kuzeyinde bulunan kaplıcanın suyu; bikarbonatlı, sodyumlu, kalsiyumlu, karbondioksitli, demirli ve bromürlü bir bileşime sahiptir.
Avnik Kalesi: İlçe merkezine yaklaşık 60 km uzaklıktadır. Güzelhisar sınırında bulunan sarp bir kayalık üzerinde kurulmuştur. Yanından Avnik deresi geçmektedir.
Bu kale yapılış ve mimari olarak Urartulara ait olduğunu söylenir. Daha sonra burada hüküm süren devletler bu kaleyi ele geçirip kullanmışlar. Kale 1504-1055 yıllarında Türk boylarının burayı işgal etmeye gelince kaleden yaşayan Bizans yöneticileri İslamiyet ile tanışmışlar. Bu ilçeyi 27 pare köyü Türklere satmışlardır. Kale tarihte hep önemini korumuştur. Kanuni Sultan Süleyman zamanında Osmanlılara geçmiştir. Köprüköyün en önemli tarihi yapısıdır.
Çobandede Köprüsü:
Bu köprü Aras Nehri üzerinde kurulmuştur. Tarihi olarak kimin yaptığı tam belli olmasa da 13.yy’da İlhanlı Hükümdarı Garzan Han tarafında yapıldığı söylenmektedir. Köprü 7 adet kemer gözlü olarak inşa edildi. Fakat özellikle bahar mevsiminde suyun taşıp taşkınlık yaptığı zaman köprü zarar görmüştür. Günümüze 6 gözü ulaşabilmiştir. Köprü günümüzde koruma altına alınıp kullanılmamaktadır. Köprü ile ilgili iki farklı rivayet vardır.
1.Rivayet: Bugün köprünün bulunduğu yerin hemen yakınlarına bir köprü yapılmaya karar verilir. Zamanın teknik elemanları gelirler, ölçerler, biçerler ve köprünün kurulacağı yere karar verirler. Köprü inşasına başlanabilmesi için köprü ayaklarına yer hazırlamak gerekir. Fakat yapılan bütün çalışmalar boşa gider, bir türlü köprünün ayaklarını tutturamazlar. Bunlar bu işin nasıl olacağım düşünüp taşınırlarken, civardaki sürüsünü otlatan bir çoban yanlarına yanaşır. İşin aslını öğrendikten sonra sağma, soluna bakınır; biraz düşündükten sonra elindeki bastonu Aras Nehri’nin uygun bir yerine saplar. Orada bulunanların hayret eden bakışları arasında yapılacağı yeri eliyle işaret edip sürüsünün başına döner. Çoban gittikten sonra, onun işaret ettiği yeri ve ona uygun olan yerleri köprüye ayak olarak seçerler. Nitekim yaptıkları yeni ayaklar dayanıklı olur ve böylece köprüyü tamamlarlar. Köprünün meydana gelmesinde emeği olduğu için adına ‘’Çoban dede Köprüsü’’ denilir.
2.rivayet: Bugün köprünün bulunduğu taşlarda Ejderha ve koç figürleri görülür. Vakti ile burada bir çoban sürüsü ile her gün köprünün olduğu tarafa gelir. Bir ejderha sürüsüne onlara musallat olur. Her gün bir sürüsünde bir koyun alıp gider. Gün geçtikçe sürü azalır. Çobanın canı sıkılıp Ejderha’ya beddua okur .Allah’ım Sen onu taş et diye. Beni de koç diye. Allah da onun duasını kabul eder.
???? Ayrıca Köprüköy-Horasan ve Köprüköy, Pasinler ekseninde yer alan Köprüköy Şehitliği ve Sarıkamış Şehitliği’ni de anmak gerekmektedir.
???? 2017 yılı Nüfus verilerine göre nüfusu 16.167’ dir.
KAYNAK: Gezilecekyerler.com sitesidir