Yeni yüzyılda ,internet ve teknolojinin hayatımıza hızlı girmesi ve yaygınlaşması ile artık yeni bir ekonomi yarattı.
Bu ekonominin en çok göze çarpanı ise bilgiye ulaşma süre ve yöntemlerinin ,iş ve iş yapma biçimlerini ne kadar çok etkilediğine şahit olmaya başladık. Yeni ekonomi de bilgiyi elde eden , işleyen , dönüştüren ve dağıtılmasını hızlı bir şekilde sağlayan kurum ve kuruluşlar rakiplerine ciddi bir oranla fark atacaklardır.
Artık dijitalin hayatımıza hızlı girmesi ile hepimiz birer veri üreten haline geldik. Cep telefonlarımız, bilgisayarlarımız, kullandığımız sosyal medya heapları ile dünyanın her yerinden dünyalarca veri biriktiriyoruz. İşte bu verileri ; işleyen ,okuyan firmalar ise sektördeki dinamikleri çok rahatlıkla değiştirebilecek..
Bugüne kadar kurumlar geçmişteki bilgilerle günümüze karar verebiliyorlardı. Bugünden sonra ise teknolojinin gelişimi ile birlikte ,geçmişte toplanan veriler , günlük akan verilerle birlikte geleceğe yönelik alacağımız kararları şekillendirecek..
VERİ yani DATA geleceğimizi şekillendirecek..
Line Tv ekranında ki DİJİTAL DÖNÜŞÜM programın için ARTI İKİ’nin ofisindeydik..
Ceyhun Sezer Coşkun , ARTI İKİ nin kurucusu. Yani genç bir ”Dijital Girişimci”. Kendisiyle ; girişimcilik yönünü ,ofisini , sektörde yaptığı işleri ve şu an argelerinden yeni çıkan, data toplamaya ve dönüştürmeye yönelik geliştirdiği ”YAPISOFT ” projesini konuştuk..
Keyifle geçen bu söyleşiyi de aynı zaman da kaleme aldık; ve sorduk;
Ceyhun Sezer Coşkun kimdir?
Beni; Bursa doğumlu, Bursasporlu, Uludağ Üniversitesi Elektronik bölümü mezunu, çocukluk hayali kendi işini kurmak olan ve bunu 23 yaşında gerçekleştirmiş bir girişimci, Emel Coşkun’un eşi, Eylül Ece Coşkun’un babası, hayvansever ve bir çok hayvan sahibi, iyi bir motosiklet tutkunu olarak tanımlayabilirsiniz.
Neden Dijital Girişimcilik ve Artı iki nasıl kuruldu?
Ben elektronik çıkışlı biriyim. Buna rağmen lise zamanlarımda hep bilgisayar ile ilgili konulara merakım oldu. Amatör işlere lisede başladım. Askerliğin ertesinde ilk girişimimi yapıp şirketleşmeye gittim. Dijital pazarlama ve web çözümleri konusunda o günlerden beri faaliyet gösteriyoruz. ARTIiKi’yi eski markamızı sattıktan sonra yola devam şirketi olarak kurduk. Müşteri skalamızı, yetenek seviyemizi level atlatarak ve iş ağrılığımızı yazılım alanına daha fazla yönlendirerek Bursa’dan tüm Türkiyeye satılabilir yazılımlar üretme hedefi ile yolumuza devam ettik.
Bursa’nın dijital gelişimini nasıl görüyorsunuz? Ve daha gelişmesi için sizce neler yapılmalı?
Bizim yıllar öncesinde anlatmaya çalıştığımız ve zorlandığımız dijitalleşme süreçlerinin artık çok ilerisindeyiz. Dijital gelişim tüm dünyada olduğu gibi Bursamızda da son sürat ilerleme kaydediyor. Artık kapasite fark gözetmeksizin tüm işletmeler, işlerini dijitalleştirmesi gerektiğinin farkına varmış durumda. Dijital pazarda bulunmamak bir tercih meselesi değil bir zorunluluk haline geldi. İşletmeler buradaki pazar boyutunu ve sınırları aşabileceklerini test ettiler ve bunu başardılar. Müşterilerimiz arasında dijital pazarlama ile tanıştırıp Türkiyede söz sahibi konuma getirdiğimiz onlarca örnek mevcut.
İşletmelerin dijital süreç yönetimini bir planlama dahilinde yapmaları, hedeflerini belirleyip yol haritaları oluşturmaları gerekmekte.
ARTIiKi’nin geliştirdiği, İnşaat sektörünün ihtiyacının çözümüne yönelik bir projeniz olduğunu biliyorum? Projenizi anlatır mısınız bize..
YAPISOFT markası ile hizmete sunduğumuz inşaat yönetim yazılımımız, inşaat sektörde faaliyet gösteren firmaların yönetim, satış ve satış sonrası iş akışlarını yönetmektedir. Firmalar web tabanlı projemiz ile işletmelerini ister web üzerinden isterlerse de akıllı telefonlarından erişebileceklerdir. İşletmeler www.yapisoft.com internet sitemizden projenin ayrıntılarını ve yeteneklerini öğrenebilirler.
Dijital ,İnşaat Sektörü için neden önemli?
Dijital dönüşüm her sektörde olduğu gibi inşaat sektöründe de gerçekleşiyor. Faktörlerin gün geçtikte arttığı, müşteri datalarının çok önem arz ettiği sektörde dijital olarak bu veriler işlemek çok değerli. Şantiyelerin, satış ofislerinin merkez ofislerin bulunduğu ve geniş bir alan üzerinde çalışmak zorunda olduğunuz inşaat sektöründe mekan bağımsız uygulamalar ile işlerinizin yönetimine hakim olmak durumunda kalıyorsunuz. Buda sizi dijital dönüşüme itiyor. Organizasyon yapısı büyümeden inşaat sektöründeki firmaların dijitalleşmeleri çok önemli hale geliyor.
Geleceğin iş dünyası ve iş yapış biçimlerini nasıl görüyorsunuz? Ve bugünden o gelecek için ne yapmamız gerekli..
Geleceğin iş süreçleri dataların işlenmesi ile şekillenecek. Elde edilen veriler ile yeni pazarlar yaratılacak, yazılım geleceğin mesleği, geleceğin iş yapış biçimi olacak. Gelecek için işlerimizi dijitale dönüştürme adımlarını atmamız için geç kalmamalıyız.
Gençlere tavsiyeler desem….boşlukları nasıl doldururdunuz?
Gençlere tavsiyelerim;
- hayal kurun
- doğayı keşfedin
- mutlaka bir hayvan sahiplenin
- idealleriniz için mücadele edin
- hata yapmaktan korkmayın
Ceyhun Sezer Coşkun’a gösterdiği nazik ev sahipliği ve sorularımıza verdiği cevaplardan dolayı teşekkürlerimizi sunarız..
Meslek erbaplarının dediği gibi ” Eğer veriler doğru analiz edilirse, bir hazinedir.”
Sizlerinde bu hazineyi keşfetmeniz dileğiyle..
HOŞÇAKALIN