FLIPPED CLASSROOM
FLIPPED CLASSROOM

 

 

 

 

 

 

 

Hızla ilerleyen ve hayatımızın her alanına etki eden  teknoloji neden öğrenme ortamlarımızı da değiştirmesin..

Biz nasıl sınıflarda büyüdük? Eğitim aldık? Hatırlayın lütfen..

Sırasında oturan, öğretmeni dinleyen, soruları çözen ,gerektiğinde talimatla defterine not alan, eve gidince de bu notları tekrarlayan , verilen ödevleri belli bir kuralla yapan  öğrencilerdik biz.

Ya öğretmenlerimiz; bazılarımızın kara tahta , bazılarının beyaz tahta önünde duran, oradan yüksekten bize birşeyler anlatmaya çalışan öğretmenlerimiz. Öğrenci farklılıklarını ve yeteneklerini gözetmeksizin , müfredat yoğunluğu altında ezilerek, bizlere  hızlı bir şekilde bilgiyi  anlatıp ,kısıtlı sayıda soru çözerekten dersi bitirirler , geri kalan  ise  bize eve ödev olarak verirlerdi..

Anlatılan bilgiler, kimi arkadaşlarımız için çok kolay anlaşılırken  , kimimiz için  oldukça zorlayıcıydı. Kolay anlayan arkadaşlarımız sınıfın ”zeki çocukları ” unvanını alırken , diğer kalanlarımıza ise düşen pay  ”daha çok çalışmalısın! ” cümlesiydi..

Ya ödevlerimiz; herkese aynı ödevler verilirdi.Konuyu iyi anlayanda ,zorlananda , hiç birşey anlamayanda o ödevlerden nasibini alır, işin içinden çıkamayanlar ise ya yakın bir akrabadan ya da sınıfın en çalışkanından ” imdat ” naralarıyla çözümler üretirdik.  Hatırlayın lütfen sınıftaki zeki çocukların havalarını 🙂

Kalabalık sınıflarda ders anlatan öğretmenleri düşünün ! öğrencinin farklı ihtiyaçlarının olduğunu anlaması ve öğrencileriyle bireysel olarak daha farklı bir  çalışma yapabilmesi için daha fazla zamana ihtiyaç duyuyorlardı .Çoğu zaman beden ,müzik ,resim derlerimizden alınıp onun yerine Matematik ,Fizik ,Kimya gibi dersler yaptığımız olmuştur 🙂

Teknoloji ve dijitalin gelişimi ile birlikte son 4-5 yıldır konuşulan yeni bir öğrenme ortamı var  hayatımızda … ”FLIPPED CLASSROOM”  Yani sınıfları ters yüz etmek.

 

Nedir bu FLIPPED CLASSROOM?

Öğretmenin kendisi hazır uygulamalar ile dersini video haline dönüştürür. Dersin konusunu , inceliklerini, teknikleri gibi bir çok detayı videolu eğitime dönüştürür. Flipped classroom da öğrenciler istedikleri zaman  istedikleri yerde ve istedikleri koşulda , geriye dönüp tekrar edebilme şansıyla birlikte tekrar tekrar izleyebilirler. Ve bir ağ üzerinde arkadaşları ve öğretmenleriyle iletişime geçebilirler.

Flipped Classroom da sınıf düzeni de farklıdır. Normal bir sınıf yerine işbirlikçi ve grup şeklinde çalışmayı teşvik edici sınıflar vardır. (Tıpkı eski bizim bildiğimiz küme çalışması yöntemi gibi.) Öğretmen tahtanın önünde durmak yerine öğrenciler arasında dolaşarak onlara birebir yardımcı olur ve onların çalışmalarını koordine eder.

Geleneksel yöntemde öğretmen ,öğrenci ve bilgi arasında dururken ,Flipped classroom da öğrenciler bilgiye direkt ulaşır. Öğretmenler ise yeni yüzyılda artık birer koç, mentör ve rehberdir.

Ters yüz sınıflar da öğretmen sadece bilgiyi anlatan değil ,bilgiye ulaşmayı sağlayan bir tasarımcıdır aslında öğrenci ise bilgiyi pasif bir şekilde alan değil, işleyen ve dönüştüren bir bireydir artık..

Yani , Flipped classroom dersi işlemenin evde , uygulamanın okulda geliştiği bir yöntemdir. Bunu deneyimleyen eğitimcilerin bu konu ile ilgili birçok paylaşımını internetten ortamından bulabilirsiniz..

Siz eğitimcilerim de bu alanda yeni deneyimler  yaratması ve paylaşması temennisiyle…

HOŞÇAKALIN

 

 

 

 

 

Yorum yap