Işıl ışıl bakan siyah gözleriyle odamda oturuyordu Solmaz.  Stüdyo çekimleri için gelmiş , ne ve nasıl anlatacağım diye  soruyordu bana.

”Heyacanlı mısın ?” dedim. ”Biraz ”dedi

Konumuz YÖS SINAVI dedim ama konumuzun kahramanı sensin.Kendi oluşturduğun   hikayeni anlatırken aslında bu bilgiye ihtiyaç duyan insanlara da yardım etmiş olacağız.

Tercihlerimiz ve  seçimlerimiz  ile oluşuyor yaşam hikayemiz. Hikayeler’in ise öğretileri vardır ve esin kaynağı olurlar.

www.yurtdisiegitim.net  isimli projemizin  web sayfasında  SINAVLAR adı altında oluşturduğumuz bir bölüm var. Günlerden birgün bu bölüm için Sat sınavı çekmiştik. O videonun altına bir öğrenciden yorum geldi. YÖS sınavı ile SAT sınavı arasındaki farkı anlatan bir video yapar mısınız? diye sormuşlardı.

YÖS sınavı mı? O da ne?..

İlk defa duyuyordum, neydi bu YÖS? Hemen araştırmaya ve kaynak toplamaya başladım. Tabii konu uzmanları ve kullanıcı deneyimleride bulmak gerekiyordu.Tüm bunlar ışığı altında YÖS sınavı isimli Video’nun içeriğini oluşturdum ve çekime aldım.  Böylelikle YÖS sınavı ile ilgili  içerik videosu yayına girmişti. Video bir ilgi gördü, bir ilgi gördü anlatamam. Video altına o kadar çok soru gelmişti ki. Doğrusu bende şaşkındım.Ben de o zaman dedim ki ,bu konuyu daha detaylı bir şekilde incelememiz gerekiyor. Çünkü konuyla ilgili bilgi sıkıntısı var. Kaynaklar yeterli değil. Ve öğrenciler tarafından da merak ediliyor.

 

YAŞAYAN BİLİR

Öncelikle bu işi deneyimleyen , başaran kişilerin hikayeleri ile başlayalım istedik. Ne de olsa yaşayan bilir. Sevgil Solmaz İsmailova ‘ın deneyimleri dileriz diğer gençlere de fayda sağlar.

 

SOLMAZ İSMAİLOVA’NIN AKTARIMIYLA

2014 yılında Türkiye’ye geldim.Lisans eğitimini Uludağ Üniversitesi Uluslararası ilişkiler bölümü olarak tamamladım ve şimdi de aynı Üniversite , aynı bölümde yüksek lisans yapıyorum. NEDEN TÜRKİYE Azerbeycan da kardeş ülke kavramı vardır. Diğer ülkelerle çıkar ilişkisi vardır ama Türkiye’yi biz her zaman kardeş ülkemiz olarak bakarız. Benim de yurtdışına çıkma isteğim olduğunu ailem biliyordu. Ve buna da sadece Türkiye için izin verdiler. Türkiye’nin kardeş ülke olmasından ve herhangi bir sıkıntı yaşamayacağıma olan inançlarından dolayı sadece Türkiye için izin verdiler.

 

YÖS HAZIRLIK

Ben Yös Sınavına sadece bir ay hazırlandım. Çünkü iki sene boyunca Azerbeycanda TIP fakültesine hazırlanıyordum. Son bir ay kala artık ben yurtdışına çıkacağım isteğiyle ve ailemin de desteğiyle sınava hazırlanmaya başladım. Azerbeycanda Yabancı Öğrenci Sınavına Hazırlık adı altında kurslar var. Hocalar da Türk hocalardan oluşuyor. Hocalar, bize bu sınava hazırlık aşamasında çok destek oldular. Sınava girmeden önce, girdikten sonra tercih yaparken de her zaman yanımızdaydılar. YÖS’İN İÇERİĞİ Yabancı Öğrenci Sınavı, Azerbeycan Eğitim Programına göre bakıldığında biribirinden tamamen farklıdır. Şöyle ki ; YÖS’ün içeriğinde Matematik, IQ ve Türkçe soruları var. Azerbaycan gördüğümüz eğitim ise Türkiyede ki gibi ayrılmıyor. Fen veya Sosyal bilimler gibi bir ayrımı yok. Sadece bir düzeyde ilerliyor.

 

YÖS İÇERİĞİ

YÖS’ün içindeki Matematik, Azerbaycan İçinde görülen Matematiğin bir üst seviyesidir. Yani bazı dersleri biz lisede görmüyorduk orada Üniversite seviyesinde göreceğimiz dersleri biz o zaman Yös hazırlık olarak yaptık.

Mantık dersleri, diye bir dersimiz Azerbaycanda hiç yoktu.Onun için ilave olarak IQ testlerine hazırlanmamız gerekiyordu.

Türkçe yeterlilik sınavı ise herkesin bildiği gibi Tömer diye bir Türkçe yeterlilik sınavı oluyor. Ve aynı şekilde üniversitelerin kendi yaptıkları sınavlarda oluyor. Bu sınavdan geçerseniz Türkçe hazırlık okumadan direkt olarak üniversiteye başlayabiliyorsunuz.

Türkiye deki her Üniversite Azerbaycan ‘da sınav açmıyor. Bazı üniversiteler orada sınav açıyorlar, mutlaka kontrol edin.

Bir Üniversite’nin açtığı sınava girdiğinizde elde ettiğiniz sonuç, diğer üniversiteler içinde geçerli olabiliyor. Bu sınav sonucuna göre diğer üniversitelere başvuru gerçekleştirebiliyorsunuz.

Türkçe yeterlilik sınavındaki Türkçe soruları zor olmuyor. Türkçe sınavı Azerbaycan Türkçesine benzediği için kısmen kolay oluyor. Ama yine de sınav için hazırlık yapmak gerekir. Gramer konusunda çalışmak gerekir.

Her Üniversite’nin Yös içeriği aynı değildir. Sorular farklı olabilir. Ders sayısı ve konuları farklı olabilir.

Her Üniversite, geçmişte çıkmış soruları paylaşmıyor. Ama sosyal medyada bununla ilgili grublar var. Bu grublarda sınava giren çıkan kişiler soruları paylaşıyorlar. Sizde oradan soruları yakalayabilirisiniz.

Yös sınavında, gireceğiniz bölüme göre sınav soruları çıkmaz. Tıp fakültesine girecek olanda, Sosyal Bilimler Enstitüsüne girecek olanlarda aynı sınava girmekle yükümlüdür. Herkes için sorular aynıdır. Sadece orada aldığı puanlar öneli oluyor. Çünkü aldığın puana göre tercih yapabiliyorsun. Örneğin bir öğrenci Tıp fakültesine girmek istiyorsa YÖS sınavından %100 yakın puan almak zorundadır.

Önemli bir sonuç, siz siz olun hangi üniversiteyi tercih edecekseniz onun sınavına girin.

Her üniversite kendi sınavı ile ilgili web sitesinde bilgi veriyor. Yös sınavının nasıl yapılacağı, nerede yapılacağı gibi konularda mutlaka bilgi veriyor. Tüm detaylara oradan ulaşabilirisiniz.

 

NEDEN BURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ?

Hangi üniversitelere gidebilirim diye araştırma yaptığımda, Uludağ Üniversitesi Uluslararası ilişkile bölümü kalitesiyle iyi olduğunu ve aynı zamanda Uludağ Üniversitesi’nin diplomasının Azerbeycan’da tanınırlılığı olduğunu fark ettim.. Bu yüzden Uludağ üniversitesi benim seçim tercihim oldu.

Ve tabii ki İklimi.Bursa’yı gezdik ve çok beğendik..

Dedim ya; hikayelerin kahramanları vardır. Ve diğerlerine ışık olurlar..

Odamda gözlerinden ışık saçan o genç bayanın enerjisi ve azmi beni kendisine hayran bıraktırdı.Tüm söyleşi boyunca bunu yürekten hissettim. Özellikle de Okul dışında katıldığı faaliyetleri duydukça.

Sizlere de fayda sağlaması dileğiyle;

Birgül Yanıklar

 

 

Yorum yap