Şu ana kadar yaptığımız çekimlerde gördük ki, kreatif düşünce gücüne sahip insanlar, düşüncede , uygulamada , farklı işler ortaya çıkartıyor , hayata geçiriyor ve ilgi görüyor.
Sevgili Barış Güleç, bu hafta kreatif düşünmenin önemini işlediğimiz programımızın konuğuydu..
Neden beni seçtiniz? dedi..
Niye seçmiş olabiliriz sizi, siz anlatın dedim..
”Ortalama 5000 e yakın kütüphanemde kitabım var ”dedi. ”Kitaplarımdan dolayı sürekli ev değiştiriyoruz. Çünkü eve sığmıyoruz. Gelir kaynağımın büyük kısmında hep kitaplarım vardı.
Divan edebiyatı özel ilgi duyduğum alan,küçük yaşlarda duyduğum bu ilgiden dolayı, bir gün ilkokul ikinci sınıfta okudum şiir yüzünden , öğretmenim annemi okula davet etmiş, evde bir sorun mu var diye sormuştu? Bana göre ben ,diğer çocuklara göre kendileri normaldi..”
Barış Güleç, ney ve tambur çalıyor, aile ise tamamı sanatkar. Bizde aile kahvaltıları her an bir şölene dönüşebilir diyor..
Barış Güleç ‘in kurduğu ajans aynı zamanda KABE’nin ajansı. Yani inancımızın odak noktası olan KABE nin kurumsal iletişimi ondan soruluyor.
Arap iş dünyası onu seviyor ve ona güveniyor. O da bu güvenci daha da ekonomik platformlara taşımak için ülkemize ve Bursa’ya gelir sağlaması adına bir iş fikri ve yazılımı geliştiriyor. Fikir o kadar beğeniliyor ki Arap iş adamları tarafından destekleniyor ve Barış Güleç İn iş fikirine yatırımcı oluyorlar. Çok yakında platform yayın hayatına başlayacak. Türkiye ekonomisi & Arap ekonomisi ile iş yapar hale gelecek..
Ofisin çalışanları uluslararası, hindistanlısı, pakistanlısı , yazılımcısı, tasarımcısı, ortak dil ingilizce çatısı altında projeye yoğunlaşmış durumdalar..
Barış Güleç, ofisin içerisinde bir kahve mekanı yapmış.Adı da RİKABUCKS , neden diyoruz..
Gençlere , freelance çalışanlara ve iş öğrenmek isteyenlere sesleniyor, ”Starbucks’ a o kadar para vermeyin, gelin, siz, burada rahatça çalışın, öğrenin biz size kahveleri ısmarlarız ” diyor..
Sizce yeterince Kreatif düşünce yok mu ?
Ama benim asıl anlatmak istediğim ise Arap iş ortağı ile kurduğu iş fikrinin detayları..
Basit bir fikri kapsamlı bir iş modeline dönüştürmek…
”Ben ticareti nasıl basit bir hale dönüştürebilirim. İnsanların motivasyonunu kaybettirmeden nasıl ticaret yapabilirim. Bu işi fikrini kurarken tek amaçladığım buydu. Fikrimce ,ülkeler arası ticaret yapmak internetten yemek siparişi verebilmek kadar kolay olmalı.. ”
Peki hikaye nasıl başladı..
”Bir Arap ortağım var . Tanışmamızda çok ilginçtir.
Arap ortağım benimle tanışmadan önce Bursa da ortalama 25-30’a yakın ajans dolaşıyor. Dolaştığı ajansların çoğu ingilizce bilmediği için onu anlayamıyorlar. Neden beni seçtin diye sorduğumda ise tek ingilizce bilen ve konuşan sendin dolayısıyla da seninle irtibata geçtim diyor 🙂 Görüldüğü gibi iş yapmada Türkiye de dil çok büyük problem.
Ticaret yapan Arapların çok büyük kısmı ingilizceyi çok iyi bilirler ve konuşurlar. Ama bizim iş yerlerimizde ,ticarethanelerde eğer o konuyla ilgili uluslar arası ticaret yapacak bir birim yoksa o ticarethanenin de yurt dışı ile iletişimi yok demektir. Araplarla iş yapabilmeniz için dil problemini aşmanız, hukiki problemeleri çözmeniz gerekir.
Biz ortağımla her iki ülkenin avantajlarını ve dezavantajlarını rahat görebildiğimiz için ve olaylara kreatif bir zihinle yaklaştığımız için , kurduğumuz iş fikrini makul bir şekilde harmanlayıp insanlara sunabiliyoruz. En basit örneğiyle Suudi Arabistanda görüntülü arama yapmak yasak. Facetime kullanamıyorsunuz. Görüntülü görüşmek isterseniz hükümet tarafından yasaklanmayan alternatif programlar kullanacaksınız..
Amacımızda buydu zaten; Arap iş dünyası ile Türk iş dünyasının ticari ilişkilerini rasyonel bir şekilde nasıl arttırabiliriz? Bu geç kalan iş yapma biçimin nasıl basitleştirebiliriz? sorularının cevabı iş modelimizin temelini oluşturttu.”
Arap ortağınızla bu amaçla mı bir araya geldiniz..
”Aslında bizim iş fikrimizi doğuran, o günlerden bugünlere gelmemizi sağlayan işler yaptık. Kabenin Kurumsal İletişim ajansı olduk. Suudi Arabistan Sağlık Bakanlığının yazılım işlerini yaptık. Milli Eğitim Bakanlığı ile çalıştık. Aplikasyonlar geliştirdik. Tüm bunları yaparkende aslında iş bağlantıları da gerçekleştirdik. Gördük ki orada bir ürüne ihtiyaç var, burada da bu ürünü üreten firmalar var. Gelin sizi birbirinizle buluşturalım dedik. Ama o kadar sıkıntılar yaşadık ki. ”
Neydi o sıkıntılar…
Aslında fikirde çok kolay gibi görünen bir iş uygulamada çok zor. Birçok bilinmezlik var. Türkiye de bu işi yapan kurumlar sadece şunu sağlıyor. Firmanın adı soyadı, adresi ,telefonu yani sadece iletişimi. Kimi zaman bu bilgiler bile yanlış Zaten bu bilgiler ne Türk işadamı için ne de Arap iş adamı için değerli bilgiler değil. Burada inovatif şeyler geliştirelim. Ticaret yapan insanlar neye ihtiyaç duyuyor, nasıl sıkıntılar yaşıyor bunlara bakalım istedik. Bir çok misafir ağırladık burada onları dinledik ve çözümler üretmeye çalıştık.
düşünsenize ticaret yapmak istiyorsunuz , gidiyorsunuz-geliyorsunuz. Bu gidip gelmeler sırasında vaktinizi ve nakitinizi kaybedebiliyorsunuz. Bir çok riskle karşı karşıya kalabiliyorsunuz.
İş modelini uygulama önce Bursa- Arabistan arasında mı başlayacak..
Evet . Çünkü güçlü olduğumuz yer öncelikle burası, sonra Türkiyedeki büyük şehirlere yayılacak daha sonra ise Asyaya dağılacak. Türkiye üretimi güçlü olan bir ülke. Bu ürettiklerimizi satın alabilecek kişilerle buluşturmanın yolu ise teknolojidir.
Arap iş dünyası teknolojide nasıldır?
Arap iş dünyası teknoloji kullanımında oldukça ilerdeler. Ticaret konusunda da çok iyidirler. Ön yargılar vardır. Araplar için Türkler şöyledir, Türkler için Araplar böyledir diye. Bizim 80 li yıllarda Türk filmlerinde gördüğümüz Araplar paraları saç saç şeklinde hareket etmiyorlar 🙂
Ticari zihniyetleri çok güçlüdür. Çoğu Amerika da eğitim almış, Londra da pazarlama eğitimi görmüşler ve gelmiş o kurumun başına iş yapmaya geçmişlerdir.
Biz de de üretim çok ama iki ülke çok iyi bir şekilde kesişmiyor.
Hepimiz gün içerisinde bir objeye, bir olaya , bir işe mutlaka bakıyoruz. Kreatif düşünenler ise herkesin gördüğü şeyi aynı görüp onunla ilgili farklı şeyler düşünebiliyorlar.Tıpkı Barış Güleç de olduğu gibi..
Sevgiyle Kalın
BİRGÜL YANIKLAR