Silikon vadisinde olmak , Rönesans Döneminde Florasan da olmak gibidir;
Bu tabir, Slikon vadisinde çalışan iş geliştiren Emrecen Doğan ‘ a ait.
Silikon vadisinde iş üretmek o kadar anlamlı demek ki ,böyle bir benzetme yapılabiliyor.
Teknopark mantığı , 1950 yılların başında ABD kurulan Silikon Vadisi ile ortaya çıkan bir modeldir. Bu model, Stanford Üniversitesinde bir grup araştırmacının buluşlarını , icatlarını ticarileştirmek amacıyla yer arayışıyla ortaya çıkıyor. Üniversitenin dışında , bağımsız bir yerde bunu gerçekleştirmek istiyorlar ve Teknopark’ı kuruyorlar.
Model, üniversite ve sanayi işbirliği sağlama konusunda en başarılı modeller arasında kabul görüp, 1959 da Amerika ikincisi kuruluyor.
1970 ler de İngiltere modeli benimseyip Bilim Parkı olarak ülkesinde kuruyor.
1980 lerde Fransa, Almanya ve bazı Uzakdoğu ülkeleri bu modeli Teknoloji Kenti ünvanlarıyla ülkelerine taşıyorlar.
1980 lerde bu akımı Türkiyede sadece ODTÜ VE TÜBİTAK MARMARA KENT fark ediyor. Ama yasal süreç o dönemlerde olmadığından çalışmalar başlayamıyor.
1990 ların ortalarında KOSGEB yasalarına dayanarak ilk oluşumlar Türkiye de başlatılıyor.
2001 yılında kanunlar çıkıyor.
2003 yılında da Bursaya yansıması oluyor. Uludağ Üniversitesi, BTSO , Bursa Büyükşehir Belediyesi, Uludağ İhracatcılar Birliği ve o günlerin İl Özel İdaresi bir araya gelerek çalışmaları hızlandırıyorlar.
2005 de Ulutek kuruluyor.
2006 da faaliyete başlıyor.
2006 da bir prefabrik bir yapının içinde çalışılıyor. 1375 metrekarenin içinde 13 firmayla başlangıç yapılıyor. O dönemlerde bu işin farkına sadece büyük firmalar varıyor . Küçük firmaların olaylardan haberi bile yok. Hatta Sn. Mehmet Kanık , üniversite hocalarının çoğu bile bunun ne olduğunu anlayamadığını söylüyor.
Dünyada ki popüler olan bu modelin Bursaya yansıması yarım asırdan fazla..
Bizde Ulutek Teknopark genel müdürü Sn. Mehmet Kanık’ a sorduk;
11 yılda yarım asırlık zamanı kapatacak nasıl projelerle, Ulutek ,2023 vizyonuna doğru hareket edecek? Devletin bu konuda destekleri neler? Yeni gelen proje ve yatırımlar da neler var?
Öncelikle Türkiye’nin Ar-ge destek cennetine dönmüş olduğundan bahsediyor hocamız. Özellikle de geçtiğimiz yıl hayata geçirilen Ar-ge reform paketinden sonra bu oran daha da artmış durumda. Öncelikle bu paketlerin içinde gelir ve kurumlar vergisi muafiyeti var. İkinci en büyük desteği ise bölge içine çalışan Ar-ge personelinin, gelir vergisi stopajından %90 ‘a kadar varan indirimlere sahip oluyor. Üçüncüsü ise işveren sigorta priminin %50 sini de devlet burada karşılıyor. Aynı zamanda yazılım firmalara KDV den muaf tutuluyor. Yine bu paketin içinden çıkan desteklerden biride , firmanın geliştirdiği ürün ile ilgili yurtdışında teçhizat veya malzeme ithal ediyorsa devlet burada firmayı gümrük vergisi, damga vergisi ve harçlardan muaf tutuyor.
Eğer üniversite de hoca veya öğretim görevlisi iseniz, Teknokentlerin içinde firmalarını kurabiliyorlar, diğer firmalara danışmanlık yapabiliyorlar veya Teknokentlerin içindeki şirketlere ortak olabiliyorlar. Bu da akademi ile sanayinin işbirliği içerisinde birbirlerini geliştirdiğini söylüyor.
Firmalar projelerini bitirdikten sonra ilave destek alma haklarına sahip olabiliyor. Örneğin firma projesini bitirdi , ticarileşmesi yönünde sıkıntıları var. Destekler orada da devreye giriyor. Ticarileşmek için yatırım desteği bulmak çok kolay olmaz diyor ; Sn. Mehmet Kanık. Genelde destekler Ar-ge üzerinde yoğunlaşır. Yatırıma destek sınırlıdır. ” TEKNO YATIRIM ‘‘ desteği olarak bir paket çıktığını ve bunun %50 sine yakınına kadarı da hibe olarak sağladığını belirtiyor hocamız.
Dolayısıyla Teknokentlerin içerisinde Ar-Ge yapmış olmanın firmaya son derece menfaatleri olduğunu belirtiyor.
2006 da 13 firmayla yoluna başlayan ULUTEK bugün doluluk oranında 120 ye ulaşmış durumda.
Yeni yapılması planlanan yerle de bu ivmeyi katlandırarak büyüteceği çok kesin görünüyor.
E ne diyelim?
Ülkemizin muasır medeniyetler seviyesine ulaşmasının temeli üretmekten geçiyor, teknokentler de bu temeli gerçekleştirme vaadi sunuyor..
E ne duruyorsunuz?
Projelerinizle birlikte sizi Ulutek e bekliyoruz.
Sevgilerimizle,
BİRGÜL YANIKLAR