Dünya eğitimde, Pısa Sınavlarında üst üste elde ettiği başarılardan dolayı Finlandiya Eğitim Sistemine gözlerine çevirmiş durumda. Bu ülkenin eğitim uygulamalarında farklı neler vardı ki, eğitimciler bunu öğrenmek için yollara dökülmüş olsun..
İşte böyle bir meraka cevap vermek amacıyla Finlandiya Eğitim Sistemine gezi planlayan Sn. Banu Alptekin bu haftanın röportaj konuğu..
Kendisine, eğitime hizmet eden bir grubla Finlandiya ya yaptığı yolculuğu, Finlandiya Eğitim Uygulamalarını ve bu geziyle elde edinilen kazanımlarını sorduk..
BANU ALPTEKİN KİMDİR?
Banu Alptekin Yazman, derece ile tamamladığı Özel Seymen Fen Lisesini’nin ardından, Boğaziçi Üniversitesi Kimya Bölümünde öğrenimine devam etmiştir. Aynı dönemde, Tübitak bilim bursu kazanan Yazman, Boğaziçi Üniversitesi’ndeki ilk yıllarından itibaren kendisi gibi hedeflerine ulaşacak öğrenciler yetiştirmek üzere özel ders çalışmalarına başlamıştır.
Amacı, öğrencilerin matematik ve fen bilgisi ilintili dersleri etkin ve keyifli şekilde öğrenip uygulamalarına yardımcı olmak ve pratik zekanın matematik ile paralel geliştiğini görmelerini sağlamaktır.
Bugüne değin 400’e yakın öğrenci ile bire bir çalışmalar yapmış olan Banu Alptekin Yazman, Robert Kolej, Üsküdar Amerikan Koleji, Alman Lisesi, St. Joseph Lisesi gibi pek çok özel okul ile Anadolu ve Fen liselerine yüzlerce başarılı öğrenci kazandırmıştır. Öğrencilerin ders dışı yaşamlarını içeren motivasyonel çalışmalar da yapmakta olan Yazman, aynı zamanda sertifikalı bir eğitim ve öğrenci koçu olup, Uluslararası Koçluk Federasyonu üyesidir.
Son 5 yıldır SENİN GELECEĞİN YURTDIŞI EĞİTİM DANIŞMANLIĞI kurucusu olarak gençlere yeni ufuklara açılmaları konusunda danışmanlık ve organizasyonlar yapmaktadır. Avrupa ya da Amerika da lise, üniversite ve master yerleştirmeleri , eğitimcilere mesleki geziler, İngilizcenin konuşulması için Türkiye sınırları içinde yaz kampları düzenlemektedir.
1-)Siz Finlandiya eğitim sistemini incelemek adına , eğitim dünyasına hizmet eden kişilerle, geçen yaz oraya bir gezi düzenlediniz. Bu gezinin sonunda elde ettiğiniz izlenimler ne oldu?
Farklı kültür, farklı bakış açıları bize çok şey kattı, 40 yıl bir sistemin uygulanması için çok uzun bir süre, onlarda reform için hazırlanıyorlar ,2016 da değişiklikler bekleniyor…
2-)Finlandiyanın başarısı sizin gözünüzle nedir?
Hayat kaygısı olmayan insanların huzur ve güven içinde eğitime yaptığı yatırımın geri dönüşü
3-)Türkiye ile kıyaslandığında farklılıkları ve benzerlikleri var mı?
Eğitime yatırım ve istikrar, öğretmene ve eğitime güven, gelişmeye ve geliştirmeye açıklık, çocuklara özgürlük tanınması , tüm okulların devlet okulu olması , öğle yemeklerinin 1 euroya maledilmesi ve vergilerden ödenmesi , dil öğreniminin 3.sınıfta başlaması, herkesin İngilizce konuşması gibi farklılıklar..
4-)Eğitimlerini turizmleştirmiş olabilirler mi?
Evet biraz yapıyorlar ama sanki haketmişler..
5-)Finlandiya eğitiminde doğru bildiğimiz yanlışlar nelerdir?
En dikkatimizi çeken ödev yok diye biliyorduk ama ödev varmış..
6-)Oraya gitmek eğitimcilere neler kazandırmış olabilir? Bunu ülkemizde uygulamayı düşünüyorlar mı?
Farklılıkları görmek hepimizin aklında sorular ve değişim fikirleri yarattı. Mesela hiç nöbetçi öğretmenleri yoktu. Tenefüste tüm çocuklar özgürdü. Buna dikkat eden br okul müdürümüz şu anda okulunda bu konuyu deniyor.
7-)Türkiye eğitimde sizce neleri değiştirmeli, yenilemeli ki dünya standartlarını yakalayabilsin?
Öğretmenlerin gelirini ve onurunu geliştirmek, yatırımı arttırmak , istikrar sağlamak..
8-)Öğrenciler bizim ülkemizde okula gitmekten mutlular mı?
Maalesef, kimse mutlu değil..Zorunlu eğitim fazla zorunlu alanlarla dolu, hobiye ayrılacak zaman kalmıyor.
9-)Z kuşağının sizce eğitimi nasıl olmalı?
Bilişim ağırlıklı ama uygulanabilir olmalı, yarıda bırakılmamalı….
10-)Farklı ülkelerdeki Eğitim sistemlerini de görmeye gidecek misiniz? Yakın planlarınızdan bahsedebilir misiniz?
Güney Kore, Singapur ilk hedefimiz, Kanada sonraki
11-)Pısa sınavı sizce eğitimde doğru olmanın tanımı mıdır?
Öyle düşünemiyorum çünkü aynı şartlarda değiliz ayrıca tamame rasgele seçim yapılıyor, öğrenci de okulda tesadüfen ölçülüyor.
12-) Türkiye son Pısa sınavında 44. Oldu.. Bunu nasıl yorumluyorsunuz?
1-10-20-30-44 arasındaki fark açıklanmalı. Birinci ile kırkıncı arasındaki farka açıklanmalı o zaman iyi mi kötü mü olduğumuzu anlayabiliriz.
13-)Son olarak eğitimcilere, öğrencilere , siyasetçilere ,öneriniz ne yönde olacaktır?
Öğretmenlik en kıymetli meslek , en iyi maaş onların olduğunda , yetişecek nesiller parlayacaktır, İstikrar bizimde özlediğimiz durum …
Sevgili Banu, bu haftanın söyleşi konuğu olduğun ve sorularımıza içtenlikle yanıtladığın için çok teşekkür ederiz..
50 yıl içerisinde geçirdiği politik ve ekonomik krizlere rağmen, bunların üstesinden gelmeyi başaran , İskandinav Tarzı modern ve sosyal bir refah toplumu yaratmayı başaran FİNLANDİYANIN ,ülkemize de örnek olması dileğiyle..
Sevgiyle Kalın
BİRGÜL YANIKLAR