birgulum

 

 

 

 

 

Benim gibi , 7 ile 13 yaş arasında değişen çocuklarınız varsa MİNECRAFT  bilgisiyar oyunu biliyorsunuz demektir. Son dönemlerin en  efsanevi oyunlarından biri..

Legoların ve küplerin bilgisayarla kaynaşması sanki..

ilk baktığınızda anlamlandırmadığınız tasarımsal olarak kötü bulduğunuz bu  oyun ,  doğru kullanıldığında inanılmaz yaratıcı..

Bu bloglarla evler ,binalar, şehirler, ülkeler kurabiliyorsunuz. hatta evinizin içini dekor edip, eşyalarınızı kendiniz yapabiliyorsunuz. Çiftlikleriniz olup hayvanlarınıza bakıyorsunuz.

Küçük oğlum, Minecraft oynadığı dönemlerde mimar olan teyzesinin yanına oturmuş .Onun çizdiği ev projeleri hakkında bilgi almaya başlamıştı. Kendi minecraft da yaptığı evler  konusunda da teyzesine uzun uzun açıklamalar yaptığını  hatırlıyorum. Hatta bir keresinde yaptığı gökdelenin tepesine havuz inşa etmek istemiş, teyzesi de yukarıya suyu nasıl çıkaracağını sormuştu. Bu soru karşısında biraz kafası karışsa da eserine sahip çıkıp sonuna kadar devam etmişti..

Çocukların çok eğlenerek ve tutkuyla oynadıkları bu oyun bir eğitim teknoloji aracı olamaz mıydı acaba?

Bu yoğun ilgiyi farkeden MİNECRAFT ekibi bu soruyu hızlıca çözüm üretmiş aslında. Piyasaya çıktıktan kısa bir süre sonra Finlandiya ve ABD’li girişimciler TeacherGaming şirketini kurarak oyunun eğitim versiyonu olan MinecraftEdu’yu geliştirmişler. TeacherGaming MinecraftEdu’nun dünyada 3 binden fazla öğretmen tarafından kullanıldığını söyleniyor.

Minecraft kullanarak herhangi bir dersi daha yaratıcı ve etkileşimli işlemek mümkün. Tarihten sanat bilgisine, matematikten biyolojiye, dil ve edebiyata kadar çok çeşitli ders destek aktiviteleri mevcut MinecraftEdu’da. Ayrıca öğretmenler yeni örnekler ve aktiviteler yarattıkça, bunlar tüm dünyadaki MinecraftEdu kullanan diğer öğretmenlerle paylaşılıyor.

http://minecraftedu.com/  adresinden inceleyebilirsiniz…

minecraft

 

 

 

 

 

 

 

Ve dünyadaki bazı okullar uygulamaya başlamış bile..

Dijital gelişimi destekleme kuruluşu CultureTECH, Kültür  Sanat Bakanlığı’nın desteğiyle Kuzey İrlanda genelindeki 200 ortaokul ve 30 kütüphaneye, Minecraft’ın eğitim versiyonu MinecraftEdu dağıtma, okullara ve kütüphanelere  ise  bedava indirme kodu sağlama kararı almış.

2013 yılında İsveç’te bir okul Minecraft’ı müfredata sokarak zorunlu hale getirmiş. Aynı yıl Google da Spyridon Michalakis firmasına işbirliğine giderek, çocuklara Minecraft’ı kullanarak kuantum mekaniğini öğretmek için Craft’ı yaratmış.

Amerika’da Pittsburgh şehrinde yer alan Elizabeth Forward Ortaokulunda derslerde  Minecraft kullanılmış ve iki sene sonra da Minecraft Kulubünü oluşturmuşlar. Okulun uzaktan eğitim uzmanı olan ve eğitim danışmanlığı yapan Andrew Miller, okul gazetesinde uyguladıkları bu yöntemin etkilerini paylaşmış. Diyor ki;

  • Gerçek hayattaki binaları keşfedebilirsiniz ; ister tarih, ister coğrafya ister sosyal bilgiler dersi olsun örneğin bir Roma daki Kolezyumu  dersinize konu alabilir ,üç boyutlusunu yaptırabilir , içinde dolaştırabilir veya sunum ile anlatım yaptırabilirsiniz.
  • Simetri, oran ve orantı : Oyunun içinde ,hayal kurduğu şeyi yapabilmesi için  seçimlerinin oluşturacağı ölçülerle uygun olup olmadığına karar vermesini sağlatabilirsiniz.
  • Görselleştirme ve okuduğunu anlama:  okuduğunu anlama, anladığını görselleştirme ,görselleştirdiğini anlatabilme becersini geliştirebilirsiniz.
  • Hayatta Kalma Kuralları : Oyunun sunduğu ‘Survival Mod’ ile öğrencilere temel hayat kurallarını kazandırabilirsiniz. Örnek olarak ‘dağ içinde buldukları madeni erittiklerinde demir elde etmeleri’ gibi

 

Türkiyede durum ne derseniz eğer ; kulağa çılgınca da gelse çocukların çok sevdiği bu oyun şiddet içeriyor diye  Aile ve Kadın Bakanlığı tarafından  yasaklanılmasının  düşünülmesi..

Siz nasıl bakarsanız öyle görürsünüz!

Yenilenme ve değişim şart!

Burada büyük görev ise  okul yönetimlerine ve öğretmenelere düşmekte. Farklı çalışmalar hem çocuklarımızın hem  de biz velilerin dikkatini  çekecektir.

Minecraft

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yorum yap