İnternette, televizyonda , gazete de, bilboardlar da yada kullandığınız ambalajlı ürünlerde  öyle tasarımlarla karşı karşıya geliyorsunuz ki  , ”vay be! ” diyorsunuz,  bunu nasıl böyle tasarlayabildiler? Nasıl düşünebildiler?

Ya da aldığınız ambalajlı bir ürünün veya bir afişin sizde yarattığı duyguyu seviyorsunuz ve hiç fark etmeden o markaya bağımlı hale gelip,  sürekli onun ürünlerini kullanabiliyorsunuz..

o zaman gerçekten anlıyorsunuz  ki , İYİ BİR TASARIM  çok ama çok  önemli

  • iyi bir grafik tasarım, müşteri demek
  • iyi bir grafik tasarım, rakiplerinizden  ayrılmak demek
  • iyi bir grafik tasarım, marka kimliğiniz demek
  • iyi bir grafik tasarım, insanların duymak ,görmek istediklerini ona sunabilmek demek
  • iyi bir grafik tasarım ,insanlarda duygu birliği yaratabilmek demek.

bu maddeler  uzar da uzar..

Kısaca denilebilir ki;  İyi bir grafik tasarım çıkarabilmek için  İYİ BİR TASARIMCI olmak gerek , İYİ BİR TASARIMCI olabilmek için de bireyin kendisini iyi yetiştirmesi şart!

Sektörün ihtiyaçlarını analiz eden , bu çerçevede yenilikleri takip eden ve sürekli öğrenen bireyler , geleceğin  aranan potansiyel İYİ BİR GRAFİK TASARIMCISI olmaya her an adaydır.

Bizde bu hafta DİJİTAL DÖNÜŞÜM ü bu konuya ayırdık. Çekimlerimizi de İYİ GRAFİK TASARIMCILAR yetiştirdirmeyi hedefleyen , Uludağ Ünv. Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu , Grafik Tasarımı Bölümünde, Öğretim Görevlisi olan sevgili arkadaşım ,Demet Gülseren’in sınıfında gerçekleştirdik…

Ve sorduk;

Öncelikle onu daha iyi tanıtabilmek adına..

Demet Gülseren Kimdir?

Lisans eğitimimi İstanbul üniversitesi mühendislik fakültesi Bilgisayar mühendisliğinde, yüksek lisansımı Anadolu üniversitesi mühendislik fakültesi Bilgisayar mühendisliğinde tamamladım. Yaklaşık 10 yıldır Uludağ Üniversitesi TBMYO Grafik programında öğretim görevlisi olarak çalışmaktayım.

 

DEMET GÜLSEREN
DEMET GÜLSEREN

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kısaca bölümü tanıtabilir misin?

Teknik Bilimler MYO Tasarım bölümü Grafik Tasarımı Programı 2 yıllık bir okul ve 1. ve 2. Öğretim olmak üzere gündüz ve gece öğretimlerimiz bulunmaktadır. Her sınıfta yaklaşık 50 öğrencisi olan bölümümüz kendi klasmanında oldukça yüksek bir puana sahip. Dolayısıyla ülkemizin çeşitli yerlerinden yüksek talep görmekte. Yine mezunlarımızda Türkiye’nin değişik şehirlerinde iş imkanı bulmaktadır.

Bölümümüzde 4 öğretim görevlisi görev yapmakta. Fiziksel alt yapısından bahsedecek olursak 1 Tasarım atölyesi, 1 Machintosh laboratuarı ve projeksiyonlu dersliklerimiz bulunmakta.

 

GRAFİK TASARIM BÖLÜMÜ
GRAFİK TASARIM BÖLÜMÜ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Grafik tasarımcıları sektör için neden çok önemli…

Dünya grafik Tasarımda da bir maraton yarattı. Bilgi artık grafiklerle birlikte çok daha hızlı ve rahat iletilebilmekte. Her alanda infografik öğeler kullanılmaya başlandı. Her yerde grafik çalışmalara ait izler görmek mümkün. Hızla gelişen dünyada markaların yarışı da başladı, hızlı düşünen ve hızlı uygulama gerekecek bir ortam oluştu. Dolayısıyla her sektörde programları daha aktif kullanabilen yaratıcı çalışmalar yapabilen Grafik tasarımcılara ihtiyaç doğdu. Bu da alt yapısı güçlü, kendini iyi yetiştirmiş bireylerin geniş çalışma imkanı bulmasına sebep olmuştur.

 

Hangi programları kullanıyor ve öğretiyorsunuz…

Bölümümüz 2 yıllık bir okul olmasına rağmen öğrencilerimizin aldıkları dersler oldukça fazla. Sanatsal ve tasarım içerikli teorik ve uygulamalı dersler eğitim programımızda bulunmaktadır. Temel Tasarım, Desen, Dijital Fotoğrafçılık, Web tasarımı, animasyon, ilüstrasyon, tipografi gibi pek çok ders eğitim içeriğimizde bulunmakta. Bu anlamda TBMYO ara eleman değil aranan eleman yetiştirme iddiasını devam ettirmektedir.

GRAFİK TASARIMCILIĞI BÖLÜMÜ İLE RÖPORTAJ
GRAFİK TASARIMCILIĞI BÖLÜMÜ İLE RÖPORTAJ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gençler bu alanda kendilerini yetiştirebilmeleri için ne yapmalılar…

Gençler bu alanda kendilerini yetiştirebilmeleri için Tasarıma ve sanat konusuna ilgi duymalılar. Çünkü biz program bilgisi ve teorik bilginin yanı sıra yaratıcılıklarını geliştirecek bakış açılarını değiştirecek etkinlikler düzenlemekteyiz. Örneğin sanatsal etkinliklere gitmeleri, klasik batı müziği konserleri, tiyatro, sergi, sanat fuarları, tasarım söyleşileri ve workshoplara katılmaları gereken dersleri bulunmakta. Bunun yanında öğrendikleri bilgisayar programları ile bol uygulama çalışmaları yapmaları gelişimleri için faydalı olacaktır.

Gelecek desem…… boşluğu nasıl tamamlarsın…

MÖ 14,000’lerde yapılmış mağara resimlerine ve İÖ 4.yy’da yazının başlamasına dayanan grafik tasarımı süreci günümüzde hala hızla gelişmekte, infografik yaklaşımlar hayatımızın her alanında varolmakta ve  görselleştirmenin hayatımızı kolaylaştırdığı  gerçeği gözünde tutulursa da grafik sektörü hep öncelikli durumunu koruyacak gözükmektedir.

ULUDAĞ ÜNV. GRAFİK TASARIM BÖLÜMÜ
ULUDAĞ ÜNV. GRAFİK TASARIM BÖLÜMÜ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Her işte olduğu gibi alanında uzmanlaşmak için emek vermek çok önemli..

Grafik Tasarımcısı olmak isteyen siz gençler, kendinizi iyi yetiştirin. Çünkü sektörlerin size çok ama çok ihtiyacı var.

Geleceğin en çok aranan mesleklerinden biri olacaksınız. Bunun kıymetini bilin 🙂

Sevgili Demet Gülseren değerli ev sahipliğin için sana ve öğrencilerine teşekkürlerimizi sunarız…

 

 

 

 

Yorum yap