Eğer iyi bir üniversite planınız varsa kariyer planlamasına liseden  başlamalısınız…

Bu Türkiyede eğitim almak ise iyi bir liseyi kazanmaktır. Eğer yurt dışındaki bir ülkede okumaksa liseyi o ülkenin eğitim sisteminde tamamlamaktır.Örneğin bu  bir Amerika ise SAT sınavına hazırlanmak, İngiltere ise  A level’ı tamamlamak, Almanya ise Test-Daf sınavlarından geçmek demektir. Bu da kapsamlı, planlı ve istikrarlı çalışmayı getirir. Yoksa biraz ondan, biraz bundan, biraz şundan demek , bir esnaf lokantasındaki  vereceğiniz, ”ortaya bir karışık çek usta! siparişi gibidir.

  • Sayısal mı okumalı sözel mi?
  • Mühendislik mi, hukuk mu?
  • İngilizce mi, Almanca mı?
  • Özel üniversite mi , devlet mi?
  • Yurt içi mi, Yurt dışı mı?

Bu kararsızlıkları daha gidermek adına, kariyer planlamaları  lise yıllarıda  içine alınmalıdır. En azından yıl kaybetmemek, kararsızlıkların arasında boğulmamak adına buna erken başlamak, seçenekleri çoğaltmak  için önemlidir. Çünkü ülkelerin eğitim sistemleri farklıdır. Bir ülkeden diğerine adapte olmak,  seçilen ülkenin diline ve eğitim sistemine entegre olmak hiç kolay değildir. Kimisi bu adaptasyonu hemen sağlar, kimisi zorlanır, kimisi hiç yapamadan geri döner. Netice de geçişler kolay olmaz.

Onun içindir ki bir öğrenci  yurtdışında üniversite okumayı  hedeflerse; gideceği ülkelerin eğitim sistemindeki liseleri tercih etmelidir. Örneğin  İstanbuldaki  bir Alman lisesi, İtalyan lisesi, Üsküdar Amerikan Lisesi, Fransız Lisesi, Galatasaray Lisesi, Robert Koleji gibi..

Yada öğrenci kazanamadı ve yine de hedefi üniversite de yurtdışı okumak ise , o zaman yapacağı şey IB veya AP eğitimi veren özel okulları tercih etmek yönünde olmalıdır.. Çünkü dünyadaki üniversiteler bu programları tanır ve alınan iyi puanlarla okullarına kabul sağlarlar. Dolayısıyla bir daha öğrencinin hazırlık okumasına ve dil kurslarına gitmesine gerek kalmaz. Ve bunun için yılda kaybetmez.

Yada ne özel okula gitmeye bütçeniz var, ne de iyi okulları kazanmaya dermanınız  var 🙂  ve yine de ilerde yurtdışında  üniversite okumak gibi bir hayaliniz var ise  o zamanda şunu yapacaksınız. Kendinizi ingilizce dil konusunda oldukça iyi yetiştireceksiniz. IELTS veya TOEFL sınavlarına gireceksiniz. Ve bu sınavların ortlamasını minimum 6.0 gibi bir skor elde edecek şekilde  kendinizi hazırlayacaksınız. Yoksa yine yıl kaybeder, debelenir durursunuz.

Yada diğer bir seçenekte  Türkiye de iyi üniversite ve bölümleri kazanır. Öğrenci değişim programları, AB projeleri, Erasmus, Çift Dal- Çift Üniversite seçenekleriyle kendinize yurt dışı eğitiminde seçenekler oluşturabilirsiniz. Bu da bir yol..

Ve gelelim bize…

Te-og gibi bir sınavdan geçip, iyi bir başarı elde edince IB eğtimi veren bir okuldan %80 ‘e  kadar burs kazanan oğlum, kariyerindeki yurt dışında okumaya karar verir..

Ve iki yılın sonunda elde edilen gurur…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yorum yap