nasıl ki;

her okuma yazama öğrenen yazar olamıyorsa,

her spor yapan da sporcu olamaz.

nasıl ki;

her resim çizen ressam değilse

her şarkı söyleyen  de şarkıcı olamaz.

Dolayısıyla da her kod yazmayı öğrenen de bilgisayar mühendisi olacak diye de bir kural yok,

peki hangi  mesleği yapacağını belli olmadan bir çocuk kreş döneminden başlayarak  tüm bu dersleri   alırken ,kodlamayla ilgili neden hiç bir çalışma yapılmaz. Daha vahim olanı ise bu alanın ne olduğu, ne işe yaradığı, çocuk için katkısı nedir gibi bir bilgiye de sahip olunmaz.

 

Kodlama nedir ? ve neden önemlidir?

‘Kodlama diğer adıyla programlama kelime anlamıyla ”belirli şartlara ve düzene göre yapılması öngörülen işlemlerin bütünü anlamına gelir. Programlama, bilgisayara ya da elektronik devre ve mekanik sistemlerden oluşan düzeneklere bir işlemi yaptırmak için yazılan komutlar dizisinin bütünü veya bir kısmı olarak tanımlanıyor”

Günlük hayatımızın içinde ve işimizde herbirimiz  bir çok plan ve program yapıyoruz. İşimizi, seyahatimizi, okulumuzu, etkinliklerimizi ve bunun gibi daha birçok şeyi.

Bir plan çerçevesinde yaptığınız bu programlar başarılı  olursa hedeflerimize ulaşıp mutlu oluyoruz,  doğru bir program yapamazsak da  zamandan , nakitten, hedeflerimizden uzaklaşmış oluyor  sonrasında ise mutsuz oluyoruz.Yani aslında hepimiz birer program yaparız .( Kimimiz az kimiz çok 🙂  )  ama  programcı değilizdir. Çünkü kodlama dilini bilmeyiz.

Aslında çocuklarımıza kodlamayla tam olarak öğretmeye çalıştığımız da  bu .  Hayatımızın her anında kullanabileceğimiz algoritmik düşünme becerisi. Eğer bir çocuk bu yeteneği  erken yaşta kazanırsa ,  programatik düşünmenin temelini almış olacak.

Örneğin  bir çocuk  oyunla , önce  hayal kurup , hayalini programlamaya dökebiliyorsa, uzun dönemde elde ettiği kazanım ; sistemli düşünebilmesi yönünde olur..

Bu önemi fark eden   ”Sosyal Girişimcilik”  en güzel  örneği olan Kuark Dijital in çocuklar için geliştirdiği ”Kodlamasal projesi ‘  de çocukları erken yaşta kodlamayla tanıştırıyor.
İlköğretim okullarında bilişim derslerinde kullanılmaya başlayan Scratch, MIT  laboratuvarlarında  geliştirilmiş bir web tabanlı bir programlama dilidir. Kuark Dijital ekibi , Türkiyede bu alanda yerli üretimde eksiği farkedip ”Kodlamasal projesi ” geliştiriyorlar. Hem 6-10 yaş arasındaki çocukları kodlamayla tanıştırıyor hem de bu alanda olmayan teknolojimizi üretiyorlar.

Hani hep diyoruz ya, kendi teknolojimiz, kendi kaynağımız, kendi Ar-Ge miz  diye . İşte biz de yapıyoruz. Sadece birbirimizi  biraz daha fazla desteklemeye ihtiyacımız var.Gerçekten bizden de pırıl pırıl insanlar, dünyaya eş konumda işler üretiyor, çalışmalar gerçekleştiriyor.

Bizde bu hafta   kameralarımızı  bu güzel projeyi çıkartan sevgili Kuark Dijital ekibine döndürdük ve sorularımızı yönelttik…

 

Kısaca sizleri tanıyabilir miyiz..

            Kuark Dijital’i kendi alanındaki uzmanlıklarımızı birleştirerek 3 ortak olarak (Mustafa Bahadır Şahin, Neşet Demir, Volkan Usuğlu) 2009 da kurduk. Web ve Mobil tabanlı teknolojiler üretiyoruz. Özel ve kamu kurumları için hazırladığımız entegre yazılımlardan elde ettiğimiz bilgi birikimi ile kendi projelerimizi oluşturuyoruz. Patron yada çalışan ayrımı yerine görev ayrımına önem veriyoruz.

 

Kodlamasal projesi nasıl bir projedir?

Kodlamasal çocuklara tabletler üzerinden yazılım mantığını, algoritmayı eğlenerek öğretmeyi hedefleyen  bir mobil uygulamadır. Çocukların, özel hazırlanmış kod bloklarını sahneye sürükle bırak yöntemi ile ekleyerek hayal güçlerini gerçekleştirebildiği bir projedir.

 

Kodlamasal projesi nasıl doğdu? Amacı nedir?

Proje bundan 2 yıl önce Coder Dojo denilen çocuklara gönüllü olarak kodlama bir süre öğretmeyi hedefleyen uluslararası bir kuruluş ile tanışmamız ile başladı. Ofisimizde  çocuklara kodlama eğitimi verdiğimiz sırada tanıştığımız PC (bilgisayar) tabanlı yazılımların mobil versiyonlarının olmayışı ve kocaman bilgisayarlar altında kalan küçük çocuklar bizi bu projeye yönlendirdi.

 

Kodlamasal projesi ile ulaşmak istediğiniz yer neresidir?

Amacımız ilk ve orta okul seviyesindeki tüm çocukları Kodlamasal ile tanıştırmak ve onların bir platform üzerinde bilgi alışverişi sağlamasına aracılık etmek. Biliyoruz ki algoritma sadece yazılım için değil hayatımızın her alanında gereklidir. Çocuklar hayal etmeyi asla bırakmamalılar Türkiye’yi bir adım öteye bu şekilde taşıyabiliriz.

 

Kullanıcılardan nasıl geri dönüşler alıyorsunuz?

Çocuklar Kodlamasal ile çok eğleniyorlar. Geliştirme üzerine çok sayıda fikir alıyoruz. Onların yaratıcıklarına yetişmek için var gücümüz ile çalışıyoruz.

 

Eğitimcilerin ve ebeveynlerin projeye bakış açısı nasıl oldu?

Ebeveynlerin büyük korkusu çocuklarımızın tablet, telefon gibi cihazlarda çok fazla zaman geçirmeleri Kodlamasal ile bunu yararlı bir zamana dönüştürdüğümüz için çok olumlu dönüşler alıyoruz. Şuana kadar bir kaç okul ile görüştük ve beraber bir müfredat oluşturmayı ve Kodlamasal’ı okullar ile entegre etmeyi planlıyoruz.

 

Kodlamasal’ın  Amerika yolculuğu olduğunu biliyorum, biraz bahseder misiniz?

Kodlamasal’ın ilk sürümünü Mayıs ayı içerisinde yayına almıştık. O dönemde ABD’nin başkenti Washington DC’de bulunan Columbia Üniversitesi’nde 18-19 Haziran 2016 tarihlerinde National Maker Faire düzenlediğini öğrendik ve hemen başvuru yaptık. Kalan sürenin az olmasına rağmen kabul edilmemiz bizim için harika bir gelişmeydi. Yaklaşık 300 yabancı firmanın katıldığı fuarda Türkiye’den yer alan tek proje Kodlamasal oldu. Fuarı iki gün içerisinde yaklaşık 50 bin kişi ziyaret etti. Kodlamasal’ında çocuklar tarafından yoğun ilgi görmesi bizi ayrıca motive etti. 2017 Bay Area’da bulunan etkinliğe katılmamızı rica ettiler. Biz de bunun yanı sıra 2017 yılında Avrupa’da gerçekleştirecek olan Maker Faire ve benzeri fuarlara katılmayı planlıyoruz.

 

Çok kısa olarak kodlama nedir?

Kodlama kelime anlamıyla belirli şartlara ve düzene göre yapılması öngörülen işlemlerin tümüne verilen isimdir.

 

Çocuklar için kodlama neden önemlidir?

Yazılım bir meslek olmanın yanında kişinin sistematik ve alternatif düşünme becerisini geliştiren, olaylar arasındaki bağlantıyı görmesini sağlayan bir araçtır. Ülkemizin de gerek ekonomik gerek teknolojik olarak geride kalmaması için ve en önemlisi daha iyi bir nesil için biran önce harekete geçmemiz gerekiyor. Apple’ın Kurucusu Steve JOBS’un bu konuda harika bir sözü var.

“Bu ülkedeki herkesin bilgisayar programlamayı öğrenmesi gerekir. Çünkü, o insana düşünmeyi öğretir.”

Gelecek desem……..boşluğu nasıl tamamlarsınız?

Gelecek elimizin altındaki her şeyin internete bağlanması onların bir yapay zeka ile yönetilecek şekilde evrilmeye devam ediyor. Teknoloji artık kaçtığımız değil bizlerinde içinde bulunduğu ve katkı sağladığı bir amaç haline dönüşmeli. Yeni nesillerin yazılım okur yazarlığını arttırmamız şart ancak bu şekilde bir Türkiye yaratabiliriz.

 Dilerim ki ülkemiz geleceğini etkileyecek bu alanın gelişimin devletimiz önemser ve bir an önce kodlama dersini müfredatımızın içine alır..

Değişimle kalın..

BİRGÜL YANIKLAR 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yorum yap