BİRGÜL YANIKLAR

 

 

 

 

 

 

Hikayem ve arayışlarım 2003 yılında büyük oğlumu  kucağıma almamla başladı benim.

Derken birken iki oldular ,2006 yılında küçük oğlumun da aramıza katılmasıyla arayışlarım, artan  sevgi katsayısı ile daha da derinleşmişti.

Ne arıyordum ben 🙂

2002 yılında laboratuvardan  çıkan test sonucunda hamile olduğumu öğrendiğimde heyacanımdan, hafif sendelediğimi hatırlıyorum. Yalnızdım. Oradan çıkıp cadde de yürürken  gözlerim ayakkabılarıma takıldı. Düşünüyordum .Bundan sonra giyeceğim ayakkabılarımın düz tabanlı olması gerekliydi. Herhangi bir sendelemeye , ayak burkulmasına, devrilip düşmeye mahal vermemeliydim.Neticede içimde bir canlı taşıyordum. Bunun sorumluluğuyla hareket etmeli kendime iyi bakmalıydım. Eve geldiğimde ilk iş olarak düz ayakkabılarımı aramıştım . Yani anlayacağınız arayışımın ilk adımı ayakkabı ile başladı  🙂 anladığınız üzere konu o kadar derin yani.

 

 Doğru doktor kimdi acaba aramak lazım..

internet bu kadar yaygın değil. İçerik bu kadar güçlü değil. İnternetteki bir bilgi yellow page tadında. Sadece iletişim bilgileri ve haberler var.  Hemen eş,dost, yakın akrabalarda yakın zamanlarda doğum yapan kişilerle irtibata geçmiş , kullanıcı yorumu toplamıştım 🙂  En iyi doğum doktorunu ve sonrasında en iyi çocuk doktorunu bulmak arayışıydı bu.

Tabii gelişimi artıkça en besleyici yemekler, en eğitici oyuncaklar, en güzel kıyafetler,en doğru davranışlar,en doğru oda gibi  birçok  farklı arayışlar  bu zincirin halkaları olmaya devam etti.

 

ve anaokul dönemi…

o dönemlerde eğitimcim olmamdan mı yoksa benim kişiliğimden  mi kaynaklı bilemiyorum. arayışlarımım en derin , en zorlayıcı kısımı burası oldu  sanırım ve üstelik hala da oluyor 🙂

Büyük oğlum 3.5 yaşına geldiğinde sanki çok geçmiş kalmışız gibi ana okul arayışına başlamıştım. Evde gereksiz zaman geçirmemeliydi benim gözümde. Zamanını doğru kullanmalı ve çok şeyler öğrenmeliydi. Neticede uzmanlar da okul öncesi eğitimin öneminden oldukça bahsediyorlardı. ( Okul öncesi eğitimin  ne kadar gerisi doğru bir yaş aralığı olabilirdi ki. )

En iyi ana okulu bulma arayışla yola çıkmıştım. Verileri toplayıp analiz etmeliydim. Okulun iki katlı olması merdiven, basamaklarını çok kullanmaması, sınıf mevcudunun azlığı, yemek kalitesi, eğitmen kalitesi, kullandığı ders materyalleri, eğitim içerikleri gibi daha bir çok baş döndürücü detaylar  ile boğuşarak sonuçta bir okula karar vermiştik. Çok heyacanlıydım.   Oğlum okula başlayacak, bilgisini arttıracak, geleceğe emin adımlarla ilerleyecektik. Ne kadar akademik düşünceler değil mi 🙂  Sanki Oxford’a kayıt yaptırmıştım. Halbuki daha küçücük bir çocuktu o. Ne büyük düşünceler.Kıyafetlerini almamız , çantası ,defter, kalemi herbiri ayrı bir heyacandı benim için. Doğrusu  bu heyacanı bir tek kişi dışında bütün ailecek çoşkuyla hissetmiştik. Bilin bakalım o tek kişi kimdi ?  Tüm alkışlar oğluma 🙂

Ne zaman okulda yalnız kalmaya başladı o zaman anya- konya ortaya çıktı. O bizim heyacanımızı sadece taklit etmiş, biz de  o takliti gerçek sanmıştık.Söyliyeyim size çocuklar bizden daha akıllı .

Bir günü hatırlıyorum , okula gitmek istemediği bir gün yine.Yine mutsuz, Yine ağlamaklı bir gün. Okulun kapısında sokak ayakkabılarını çıkarttık, okul terliklerini giyiyoruz. Hala ağlıyor. Öğretmen bırakın gidin dedi. Böyle olursa sizi kullanmaya devam eder. Sözünü tuttuk öğretmenin. Eşimle birlikte kapıyı kapattık, bıraktık ,arabaya kaçtık, arabanın koltuğunda oturuyoruz. Oğlumu pencerede parmaklarını cama dayamış avazı çıktığı kadar ağladığı halini arabanın camından seyrediyorduk. ”Beni alın buradan Anne! , beni bırakmayın burada ! ” diye yalvarıyordu. Sanki biz Belene kampına çocuğumuzu bırakmış ve kaçmış gibi hissediyorduk . Sürekli o camda ağlıyor, bizde arabanın içinde  🙂 ne oldu benim Oxford arayışlarıma .  Anladım ki  ;İstek ile gerçeği karıştırmamak lazımmış.

Neticede birkaç ay sonra biz okulu bırakma kararı aldık.Zaten yaz tatiline de az kalmıştı. O günlerde hatırlıyorum ,Allah Rahmet Eylesin oğlumun dedesi; ” Benim torum Anaokulu terk ! , Hayat okulana devam edecek ”  derdi 🙂

Haziran  ayı geldiğinde ,pes etmeyen ben,  yeni dönem için yeniden yeni bir okul bulmak için arayışlarına başlamıştım bile. Yeni araştırmalar, yeni analizler, yeni  eş dost yorumları. Tün bu arayışlarımın sonunda , Bursa’nın o dönemlerde en pahalı en ünlü okuluna kayıt yaptırdık.  Sakın yanlış anlamayın ,paramız çok olduğundan değil  , eğitime gerçekten çok ama çok önem verdiğimizden . Hayattaki çoğu lükslerimizden vazgeçip  çocuklarımıza  en iyi eğitimi ve geleceği oluşturmak temel amacımız olduğu için. Ben inanıyorum ki  bunlar bana özgü düşünce ve eylemler değil .Çoğu ebeveyn  de bunun aynısını yapıyor.

6 yaşına kadar her şey orta seviyede gitti. Oğlum okula gitmekten hiçbir zaman mutlu olmadı ve kreş hayatını  da çok sevmedi .Ama ağlamadı da . Ara ara gitmeyeceğim  veya okuldan beni erken alın söylemlerini duysak da iki yılı orta bir seviyede tamamladık. Ta ki biz herşey yolunda diye düşündüğümüz 6 yaş hazırlığına gelesiye kadar.

Yine aynı okulda, hazırlığa devam etme kararı almıştık. Çünkü kreş ve anaokul dönemini bir bütünmüş gibi görmüştüm hep. Mezun olup başka bir okulda İlkokul Dönemine  başlayabilir diye düşünmüştüm.

Dönem başında keyifle başladığımız sezon öyle bir hal almaya başladı ki oğlum şiddetli bir şekilde okula gitmek istemiyor., her sabah yatakta ağlıyor, sürekli söyleniyordu.  Kardeşinin okula gitmemesini bahane ediyor. O gitmiyorsa bende gitmem diyor. Diyor da Diyor  🙂 Zor bir yıl geçirdik anlayacağınız.Okul yönetimi, öğretmeni ve bizim uyumlu çalışmamızla dönemi zar zor tamamladık  ve o mezuniyet kepini giydik 🙂  Fikrimce ,ebeveynlere de  başarı sertifikası verilmesi yönünde. Tüm engeller rağmen başardık belgesi.

Hatta o dönemlerden kalan bir anı; Oğlumun sürekli söylenmesi karşısında sevgili babannemiz onu bir gün pazara götürüp ağır poşetler taşıtmıştı. Çok yorulan oğluma  dönüp ”Okumazsa daha böyle sırtında  daha çooook yük taşırsın, karar senin ” dediğini hatırlıyorum 🙂

Çıkarımım şu ki; okulun eğitimi, başarısı, ünü, parası bir yere kadar.İş çocuğunuzu tanımakta  onun kişiliği ve ruhu okul ile bütünleşebiliyor mu? onu anlamaktan geçiyor.Oğlum özgürlükçü ve zeki bir çocuk. Anladığım kadarıyla çok fazla kural ve kaide onu yoruyor. Onun içindir ki evet okul çok önemli ama bundan daha önemli bir kişi var ki o da Öğretmen. Öğretmen çocuğu iyi tanıyorsa , etki yaratabiliyorsa  motivasyon, içten dışa doğru çıkabiliyor. Değil ise çocuk sadece konutları alıyor ve kural gibi algılıyor.

Şu da bir gerçek ki, çok güzel şeylerde öğrendi. Resim yapıyordu mesala, çizmekten çok hoşlanıyordu. (Bunu özellikle bahsetmek istedim. Sonra bu kayboldu onu da anlatacağım) Futboldan hiç hoşlanmıyordu. (Bu da önemli bu da çok değişti çünkü o da var anlatacaklarımın arasında ) İlk aşkını anaokulunda  yaşadı, dostluklar- kankalıklar kurdu, doğum günü partileri yaptı, hayalleri hep ama hep devam etti…

Daha durun ,bitmedi, daha çok çıkarımlarım var,  arayışlarım var . Bunun ilkokulu, ortaokulu , lisesi var. .

Çok yakında!

Devam edecek….

 

 

 

Yorum yap