Makine öğrenmesi, veri yığınlarından bir bilgi çıkarma süreci. Ancak, bu “bilgi” ve “anlama” süreçlerinin insan deneyimiyle nasıl ilişkilendirileceği sorusu, filozofları ve teknologları ortak bir tartışma zemininde buluşturması gerekli.
İnsan zihni de çevresinden gelen karmaşık verileri sürekli işliyor ve öğreniyor. Peki, bu sürecin yapay zeka tarafından taklit edilmesi, bize bilincimiz hakkında ne gibi yeni fikirler sunabilir?
Derin öğrenme, özellikle sinir ağları aracılığıyla, biyolojik beyin işlevlerinin Simulasyonu gibi .Bu simülasyonlar, bilinç, öz-farkındalık ve özgür irade gibi kavramları nasıl etkiler? Eğer bir yapay sinir ağı, bir problemi çözebiliyorsa, bu onun “anladığı” anlamına mı gelir? Yoksa “anlama” sadece organik zihinlere mi özgü bir kavram mı?
Yapay zekanın düşünme süreci, önceden belirlenmiş parametreler ve algoritmalar üzerinden yürüyor.
Kanımca ;Yapay zeka “düşünür” mü sorusu, felsefede “düşünmek” kavramının ne anlama geldiği üzerine derin tartışmaları da beraberinde getirmesi gerekli. Felsefede düşünmek, sorgulamak, muhakeme yapmak ve bilinçli bir şekilde kavramlar arasında bağlantılar kurmak anlamına geliyorsa , bunları yapabilen Yapay Zeka düşünmüş mü oluyor?
Felsefik düşünme, insan deneyiminin temel bir parçası. Öznel bilinç, özgür irade, ve sorumluluk gibi konuları var. Bu düşünme biçimi de , genelde ,insanın kendi varlığını ve çevresini anlama çabasından kaynaklanmış.
Öte yandan, yapay zeka için “düşünmek” ise genellikle daha mekanik bir süreç. Çünkü ,AI, belirli bir amaca yönelik olarak tasarlanmış ve kendiliğinden bilinç veya öznel bir deneyim geliştirmiyor. Tabii şimdilik 🙂 Eğer deneyim ve geliştirme programlanırsa da o zaman vay halimize.
Filozoflar- Teknologlar – Psikologlar önümüzdeki dönemin ayrılmaz üçlüsü olacak gibi duruyorlar…
Konuştuk tüm bunları sevgili hocamla..
📍HER İNSAN İMKAN DAHİLİNDE BİR FİLOZOFTUR!
👉İnsanlar ne zaman soru sormaya başlarlar?
Eğer hayatlarında ani bir şeyler olduysa, sarsıcı bir şeyler yaşamaya başladıysa, ölüm, doğum, kayıp, yokluk gibi durumlardan sonra sorgulamaya başlar..
Varoluş Felsefesinde buna sınır durumlar denir. İnsan aşamadığı durumlarla karşı karşıya kaldığında, kendine ve çevresine karşı sorular sormaya başlar. İşte o an, felsefenin başladığı andır!
👉Peki o zaman; “Felsefi Sorgulama” yöntemi nedir? diye sorduğumda ise
“Cevap için Felsefe Tarihine bakmalıyız”
“Felsefi sorgulamanın cevabını en iyi Platon verir tarihte. Platon’un Sokrates ile olan diyalogları, soru ve cevapları, sorgulamanın en iyi örneğidir.
Sokrates, öyle bir sorgulama yapar ki karşındakinin kendi içinde çelişkiye düşmesini sağlar ve ondan sonra da kendi düşüncelerini yavaş yavaş ortaya koymaya başlar.” dedi sevgili hocam , Felsefe Prof. Dr. Yusuf Örnek..
AslInda hocamla belirlediğim konu başlığım “Yapay Zeka Düşünür mü? ” konusuydu . Felsefi düşünmenin, sorgulayarak düşünmenin bir metodoloji uygulaması şekline gelip, yapay zekaya öğretilebilir miydi? öğrenmeye çalıştığım..
Felsefe ve Teknoloji olunca konu derinleşti..
Link Aşağıda;
Sevgiler,
BİRGÜL Y.