Teknoloji ve iş alanları değişirken ,eğitim ve öğretimdeki yeni trendler de iş dünyasını şekillendirirken, iş dünyası ise  yeni nesil işleri anlayabilecek ve  onları uygulayıp ,yönetebilecek iş gücüne ihtiyaç duyuyor..

Bu anlamda da dünyadaki hükümetler de vatandaşlarını eğitmek ve küresel iş gücüne katılmaya aday olan bireyler yetiştirmek için  her zamankinden daha fazla  eğitime yatırım yapıyorlar..

Kanada da 1970 lerde hayata  geçirilen Devlet Community College Üniversiteleri , bulunduğu bölgenin iş gücü ihtiyaçlarını analiz ederek ,bölgenin dolayısıyla da ülkenin ihtiyaç duyduğu  iş gücüne, nitelikli eleman yetiştirmek amacıyla kurulmuştur. Bu devlet üniversiteleri bir yıl, iki yıl, üç yıl, dört yıl gibi  okumak istediğiniz bölüme göre değişkenlik  gösteren  spesifik eğitimler sunarlar.

Üniversite programları içerisinde ,  yine bölümlere göre değişkenlik gösteren  Co-Op, Internship, Work Placement, Field Placement  gibi zorunlu veya zorunlu olamayan staj programları vardır. Bu staj programlarında öğrenciler hem çalışır hem öğrenir hem de para kazanırlar. Bunlar ders yerine saydırılır ve okul tarafından da öğrencinin öğrenmesi denetlenir.  Mezun olan öğrenciden ise eğitim gördüğü alanla ilgili olarak  kariyer havuzundan kendisine bir iş yeri seçmesi beklenir. Burası ya staj yaptığı yer olabilir ya da o iş gücüne ihtiyaç duyulan başka bir yer olabilir. Sonuç olarak mezun olan bir öğrencinin işsiz kalması gibi bir durum söz konusu  değildir. Çünkü açılan eğitim programları  ve bölümleri ihtiyaç analizlerine  göre şekillenir ve her yıl da  bölümlerdeki eğitim içerikleri sektör ihtiyaçlarına göre güncellenir.

Kanada Üniversite Eğitim Siteminde; ”Akademik Eğitime” önem veren öğrencilerle ”İş Dünyası, Sektör İçinde” olmaya önem veren öğrencileri ayrıştırarak eğitim vermeyi önemsemiştir.  Bundaki temel amaç ise öğrencileri ilgi duydukları alanda başarılı olmasını sağlatmak ve ülke olarak da bir noktada yığılacak iş gücünü engellemek adınadır.  Eğer öğrenci kariyerine Community College ile başlayıp, akademik eğitime geçmeye karar verirse sistem buna müsade eder, öğrenciye geçiş hakları sunar.

Spesifik eğitimler önümüzdeki dönemde daha fazla değer kazanacaktır. Artık bir öğrencinin sadece işletme, sadece mühendislik, sadece bilgisayar bölümünü okuması yeterli olmayacaktır. Öğrenci bir alanda uzmanlığını oluştururken , aynı zamanda bu alanda  temel bilgi, beceri ve ustalıklarını da öğrenmiş olarak mezun olmalıdır.Tıpkı geçmiş deki zanaatların öğrenilmesi gibidir. Tek fark bunu teknoloji, bilim, ilim genişlemesi altında yapmasıdır.

Her yıl, dünyadan farklı ülkelerindeki öğrencilerden  Kanada Devlet Community Collegelarına yoğun bir ilgi vardır. Üniversiteler, yabancı öğrencilere ortalama %15-%20 gibi bir kontenjan ayırır. Dolayısıyla da bu programalara girmek için  son derece rekabetçi bir ortam oluşur. Kayıtlar hızlı bir şekilde dolar. Onun içindir ki  Kanada da okumak isteyen öğrencilerin ilk gereksinimleri, akıcı bir İngilizce , ortalamanın biraz  üstü  lise puanı  ve ne istediğini bilen hedefli bir yaklaşımdır.  Bilinir ki  ülke  eğitimini verdiği iyi ve yetenekli olan öğrenciyi göndermek istemez. Ona iş, oturma hakkı ve  sonrasında ise  vatandaşlık  sunar.

Son dönemlerin parlayan  yıldızı olan Kanada, eğitimi ve çalışma imkanları  ile de öne çıkmaktadır. Biz de bir Community College mezunu olan Sevgili Bahadır Çelik, Kanada eğitim sistemini derinlemesine değerlendirdik. Çektiğimiz videolarda ; Üniversitelerde  ilgi gören programları öğrencilerinin önündeki seçebilecekleri alternatif bölümleri, bu dönemin ve geleceğin  spesifik mesleklerini, staj ve çalışma şartalarını, üniversitelere giriş koşullarını , nasıl bir kariyer planı çizmesi gerektiğini detaylı bir şekilde videolarda anlattık ve anlatmaya da devam edeceğiz..

Konuyla ilgili takipçilerimiz tarafından yoğun bir ilgi ile karşılaştık.Her gün bir çok öğrenciden kariyer planlarıyla ilgili bir çok soru alıyoruz. Bunca çekilen yoğun videonun ardından  gördük ki artık ne istediğini bilen ,bir hedef belirlemiş, en azından geleceği ile ilgili  bir fikri olan gençler  bize ulaşıyor ve kendileri ile ilgili detaylı bir ön yazı yazabiliyorlar. Bu ise uğraş verdiğimiz bu sürecin en güzel meyvesi olsa gerek..

 

 

Yorum yap