Teknoloji ve iş alanları değişirken ,eğitim ve öğretimdeki yeni trendler de iş dünyasını şekillendirirken, iş dünyası ise yeni nesil işleri anlayabilecek ve onları uygulayıp ,yönetebilecek iş gücüne ihtiyaç duyuyor..
Bu anlamda da dünyadaki hükümetler de vatandaşlarını eğitmek ve küresel iş gücüne katılmaya aday olan bireyler yetiştirmek için her zamankinden daha fazla eğitime yatırım yapıyorlar..
Kanada da 1970 lerde hayata geçirilen Devlet Community College Üniversiteleri , bulunduğu bölgenin iş gücü ihtiyaçlarını analiz ederek ,bölgenin dolayısıyla da ülkenin ihtiyaç duyduğu iş gücüne, nitelikli eleman yetiştirmek amacıyla kurulmuştur. Bu devlet üniversiteleri bir yıl, iki yıl, üç yıl, dört yıl gibi okumak istediğiniz bölüme göre değişkenlik gösteren spesifik eğitimler sunarlar.
Üniversite programları içerisinde , yine bölümlere göre değişkenlik gösteren Co-Op, Internship, Work Placement, Field Placement gibi zorunlu veya zorunlu olamayan staj programları vardır. Bu staj programlarında öğrenciler hem çalışır hem öğrenir hem de para kazanırlar. Bunlar ders yerine saydırılır ve okul tarafından da öğrencinin öğrenmesi denetlenir. Mezun olan öğrenciden ise eğitim gördüğü alanla ilgili olarak kariyer havuzundan kendisine bir iş yeri seçmesi beklenir. Burası ya staj yaptığı yer olabilir ya da o iş gücüne ihtiyaç duyulan başka bir yer olabilir. Sonuç olarak mezun olan bir öğrencinin işsiz kalması gibi bir durum söz konusu değildir. Çünkü açılan eğitim programları ve bölümleri ihtiyaç analizlerine göre şekillenir ve her yıl da bölümlerdeki eğitim içerikleri sektör ihtiyaçlarına göre güncellenir.
Kanada Üniversite Eğitim Siteminde; ”Akademik Eğitime” önem veren öğrencilerle ”İş Dünyası, Sektör İçinde” olmaya önem veren öğrencileri ayrıştırarak eğitim vermeyi önemsemiştir. Bundaki temel amaç ise öğrencileri ilgi duydukları alanda başarılı olmasını sağlatmak ve ülke olarak da bir noktada yığılacak iş gücünü engellemek adınadır. Eğer öğrenci kariyerine Community College ile başlayıp, akademik eğitime geçmeye karar verirse sistem buna müsade eder, öğrenciye geçiş hakları sunar.
Spesifik eğitimler önümüzdeki dönemde daha fazla değer kazanacaktır. Artık bir öğrencinin sadece işletme, sadece mühendislik, sadece bilgisayar bölümünü okuması yeterli olmayacaktır. Öğrenci bir alanda uzmanlığını oluştururken , aynı zamanda bu alanda temel bilgi, beceri ve ustalıklarını da öğrenmiş olarak mezun olmalıdır.Tıpkı geçmiş deki zanaatların öğrenilmesi gibidir. Tek fark bunu teknoloji, bilim, ilim genişlemesi altında yapmasıdır.
Her yıl, dünyadan farklı ülkelerindeki öğrencilerden Kanada Devlet Community Collegelarına yoğun bir ilgi vardır. Üniversiteler, yabancı öğrencilere ortalama %15-%20 gibi bir kontenjan ayırır. Dolayısıyla da bu programalara girmek için son derece rekabetçi bir ortam oluşur. Kayıtlar hızlı bir şekilde dolar. Onun içindir ki Kanada da okumak isteyen öğrencilerin ilk gereksinimleri, akıcı bir İngilizce , ortalamanın biraz üstü lise puanı ve ne istediğini bilen hedefli bir yaklaşımdır. Bilinir ki ülke eğitimini verdiği iyi ve yetenekli olan öğrenciyi göndermek istemez. Ona iş, oturma hakkı ve sonrasında ise vatandaşlık sunar.
Son dönemlerin parlayan yıldızı olan Kanada, eğitimi ve çalışma imkanları ile de öne çıkmaktadır. Biz de bir Community College mezunu olan Sevgili Bahadır Çelik, Kanada eğitim sistemini derinlemesine değerlendirdik. Çektiğimiz videolarda ; Üniversitelerde ilgi gören programları öğrencilerinin önündeki seçebilecekleri alternatif bölümleri, bu dönemin ve geleceğin spesifik mesleklerini, staj ve çalışma şartalarını, üniversitelere giriş koşullarını , nasıl bir kariyer planı çizmesi gerektiğini detaylı bir şekilde videolarda anlattık ve anlatmaya da devam edeceğiz..
Konuyla ilgili takipçilerimiz tarafından yoğun bir ilgi ile karşılaştık.Her gün bir çok öğrenciden kariyer planlarıyla ilgili bir çok soru alıyoruz. Bunca çekilen yoğun videonun ardından gördük ki artık ne istediğini bilen ,bir hedef belirlemiş, en azından geleceği ile ilgili bir fikri olan gençler bize ulaşıyor ve kendileri ile ilgili detaylı bir ön yazı yazabiliyorlar. Bu ise uğraş verdiğimiz bu sürecin en güzel meyvesi olsa gerek..